Egy hajóban a Szajnán

A Tachowba való Katka és Iván igencsak megörült, amikor a Szajna-parton sétálva szinte véletlenül rápillantottak az Alma hídi hajóállomásnál elhelyezett elektromos hirdetőtáblára.

Legyenek illúzióink Párizsban!

Miért ne mehetnénk vidámparkba télen? S miért ne tehetnénk ezt úgy, hogy kicsit távolabbi vidékekre barangolunk, összekötjük a kellemest a hasznossal, s miközben csemeténk is jól szórakozik, nekünk is akad látnivaló bőven az adott városban.

Afgán bombák egy párizsi luxusáruházban

Öt dinamitrudat helyeztek el afgán terroristák a párizsi Printemps áruházban.

Óvodások világjárása

Kolléganőm Párizsba készül.

Kelta téboly

Ez maga az őrület - mondja révült arccal mellettem egy fiatalember, a lorienti kelta fesztivál záróeseményén.

 

Párizs gyerekkel is bejárható

Párizst "látni" öt nap alatt szinte lehetetlen. Három gyerekkel igazi kihívás.

Éhes vagyok, szomjas vagyok, pisilni kell! Minden mást - a Notre-Dame, az Eiffel-torony, a Luxembourg-kert, a Diadalív, a Montmartre stb. - a fentiek közötti szünetekbe kell beszorítani. A városnézésre alkalmas időt tovább rövidíti a fáziskésés, lévén három gyereknek a lehető legritkábban sikerül egyszerre kielégíteni a fentiekben sorolt testi szükségleteit. Mégis belefért minden, amit előre elterveztünk. Sőt még annál is több. A Saint-Sulpice-templom például abszolút ráadás volt. A Da Vinci-kód című bestseller ihlette látogatást közvetlenül a Louvre - szigorú önkorlátozással kivülről történő - megtekintése és a Luxembourg-kert remélt hajós játéka közé szorítottuk be. Érdemes volt. A párizsi házak között megbúvó titokzatos szentély helyett egy monumentális dóm magasodott előttünk. A hatást tovább fokozta az épület előtt álló oroszlános szökőkút. A hatalmas főhajót kétharmadnál metsző híres "rózsavonal" hol a székek, hol az oltárra vezető lépcső alatt fut. Délben könynyebb lehet megtalálni, hiszen a hatalmas rózsaablakon beszökő fénysugár egészen a szemközti falnál álló oszlop tetejéig követi, hogy azután a felette magasodó másik rózsaablakon át elhagyhassa alkalmi csapdáját. Az időközben Greenwichbe áthelyezett 0 hosszúsági fokot jelző rézcsík végén többnyelvű magyarázat próbálja felülírni Dan Brown összeesküvés-elméletét. Nem túl nagy vehemenciával.

Csipkerózsika vára Disney-országban
Csipkerózsika vára Disney-országban

Jean Gabin viszont valóban a Luxembourg-kertben üldögélt fogadott lányával a Nyomorultak forgatásán. Kár, hogy mi nem pihenhettünk meg hűlt helyükön. Az eső ugyanis hűséges társunkká szegődött párizsi látogatásunk idejére.

A párizsi gyereknapot - hol máshol - Disneylandben töltöttük. S kiléptünk térből és időből. A belépőjegy megváltásakor hosszan és fájón csilingelő pénztárgépeken túl új világ kezdődött. Ahol természetes, hogy többgyermekes asszonyok Mikiegér-fület öltenek, kislányok-hosszú hercegkisasszony-ruhában botladoznak, Hófehérke, a Szörnyeteg és Peter Pan parolázik velünk és még parókás robotlányok, fiúk táncát sem találjuk extrémül természetellenesnek. Örömmel hagyjuk magunkat űrhajósok, kalózok, vadnyugati cowboyok vagy éppen Nemo kapitány matrózai által terelni meghökkentő formájú, mozgású, színű kocsikba, csónakokba. Önfeledt ugrás a felszínességbe. Nincsenek rémisztő mélységek, érdes határok. A felelősség megmaradt lepkesúlyát is leveszik a vállunkról: a kapuknál éber őrök figyelik az aprónépet, más játékra irányítva a méreten aluliakat. Legkisebb sarjunk már a második alkalommal tudta mi a dörgés: apjával ügyesen összedolgozva éppen öt centit nőtt a mérőpálca alatt. Szinte láthatóan megnyúlt a nyaka, és a cipője is éppen a kellő másodpercben vált magas sarkúvá.

A játékok többsége aggodalmaskodó anyukák szerint is teljesen veszélytelen. Sokkal inkább a szemnek szólnak, mint a testnek. A vizen át, hegyen át száguldó "mennydörgés vasút" például sokkal veszélyesebbnek tűnik nézve, mint benne ülve. Az egész parkban csupán két "nagyoknak szóló" játék található. A fekete űrben száguldó Space Mountain, illetve az időnként feje tetejére álló Indiana Jones- hullámvasút. A magasságellenőrzés ezeknél szigorúbb, amit a sorban állás csekély időtartama is bizonyít. Ezeknél még a "fast pass" is felesleges. A játékok többségénél igen hasznosnak bizonyuló gyorsjeggyel ugyanis sorban állás nélkül juthatunk fel a játékra. A baj csak az, hogy csupán öt játéknál vehető igénybe ez a szolgáltatás, ráadásul ezeken is csak egyszer. Márpedig a kedvencekre legalább egyszer vissza kell térni, ami emberpróbáló feladat lehet telt házas napokon. Disneylandben egyébként - más témaparkokhoz hasonlatosan - a belépőjeggyel minden játékot korlátlanul használhatunk nyitástól zárásig. Szórakoztatásunkról alkalmazottak százai gondoskodnak. Szinte minden mozdulathoz akad segítő, ki fáradhatatlan udvariassággal ismételgeti a tudnivalókat, irányít, tisztogat. Tömény profizmus, igaz, aranyáron mérik.

Jó tudni

Eiffel-torony: belépőjegy a legtetejére: felnőtt 13,50 euró, a gyerek a fele;

fehér abroszos ebéd 5 személyre, Párizs belvárosában: 85 euró;

büfémenü: 5 euró fejenként;

10 darabos metrógyűjtőjegy (carnet) felnőtt: 11,60 euró;

RER-jegy Disneylandba Párizsból: felnőtt 6,70, gyerek: 3,40 euró;

belépő Disney-parkba: felnőtt 51, gyerek 3-11 év 43 euró; hot dog: 5 euró, üdítő: 2 eurótól;

ajándéktárgyak: műanyag denevér 2, Star Wars-lézerfegyver 18, hercegnőruha 30-50 euró.

Top cikkek