Óvodások világjárása

Kolléganőm Párizsba készül. Férjjel és három gyerekkel. Olcsó repülőjegy-ajánlatot találtak, és ennek nem tudtak ellenállni. Tudja ő is, nem akármilyen vállalkozás ez. Kisgyerekkel utazni ugyanis egészen más, mint amikor a felnőttek indulnak neki. Biztos önöknek is van történetük arról, hogy a már iskolás gyerek is képes a budaörsi bevásárlóközpontoknál nyávogni: mikor érünk már oda? Pedig tudja, többórás autózásra indult a család. Babával még könnyebb volt. Beültettük a kiskocsiba, és békésen végigaludta, amíg múzeumokat, kastélyokat néztünk. A nagyobbak azonban szórakoztatást igényelnek, és ez többnyire egészen más, mint a szülőké.

A kolléganő persze tudja, milyen gyerekszórakoztatási objektumokat keresnek majd fel. Vidámpark, állatkert, esetleg óceáni akvárium feltehetően leköti majd a kicsiket. Saját tapasztalatból hozzáteszem, a gyerekeket érdekelhetik a kastélyok, paloták, szép kertek is. Melyik kislány ne képzelné magát hercegnőnek, melyik kisfiú fantáziáját nem ragadják meg a fegyverek, lovagi páncélok? Egy biztos, az idegen országok ínyencségei, különös ízei egyáltalában nem érdeklik őket. Legalábbis mi ezt tapasztaltuk. És még valami: mindig megkönnyíti a dolgunkat, ha a gyerekeknek találunk egy játszóteret. Az ott eltöltött idő tiszta nyereség a szülőnek is, gyereknek is. Megfigyeltem, nyelvi korlátok négyévesek között nincsenek. Prímán tudnak együtt játszani, veszekedni és barátkozni is.

Ha önöknek vannak tapasztalataik gyerekbarát helyekről, alkalmakról külföldön és hazai üdülőhelyeken, kérem, osszák meg velünk!

Top cikkek