Öltöny facipővel

Tulipánok, szélmalmok, sajtok, polderek: már közhelynek számítanak Hollandiával kapcsolatban. Érdemes a kevésbé ismert és látogatott északi országrészbe is utazást tenni.

Bon Bini Curacao

Itt a hétvége, és jönnek a környék - Kolumbia, Venezuela - módosabb emberei, hogy eltöltsenek egy-két napot Curacaón. Fővárosa, Willemstad az egyetlen a karibi térségben, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára

Szerbia válságban is csodálatos (és olcsó)

Habár Szerbia Európa egyik legszebb és legérdekesebb országa, a szerb országimázs jelenleg sajnos ismert okokból megrokkant.

Történelmi díszletek Leszboszon

.

Sárospatakon jártam

Sárospatak a Rákócziak idején élte virágkorát. A település valószínűleg folyójáról kapta a Patak nevet, míg Sárosnak a Bodrog és Ronyva közt elterülő vidéket nevezték.

 

Sétahajóval a Tisza és a Bodrog hullámain

Fellendülőben van a vízi turizmus Észak-Magyarországon, hiszen mindkét hajózható folyón élénk a forgalom. Tokajban divattá vált a lakodalmak és egyéb rendezvények hullámokon történő megrendezése is.

Pazar látványt nyújt Tokajnál - különösen a Nagy-Kopasz-hegy oldalából nézve - a Tisza és a Bodrog találkozása. A vendégeket egyre inkább sétahajózással is csábítják. A tokaji közúti híd közelében található hajóállomásról keddi napokon rendszeresen indul járat Tiszalökre, ahol megtekinthetik a vízi erőművet és az arborétumot. Szerdán a szabolcsi honfoglalás kori földvárig utazhatnak a vízi kalandok kedvelői. Egy másik járattal - árral szemben - felhajózhatnak Sárospatakra. A kikötést követően a Rákóczi-vár és a kollégium megtekintése szinte kötelező program, de érdemes jobban szemügyre venni a belváros rendezett utcáit és házait is. A Bodrog-hídról kiválóan fotózható a vár a Bodroggal, mert úgy együtt különösen szép együttest alkotnak. A hajóút menettérti jegyára 3840 forint, a 14 év alatti gyermekeké pedig 2880. (A hajók menetrendje akár hetente változhat. Az indulásokról a hajóállomáson és a helyi Tourinform irodában és az interneten adnak tájékoztatást, www.tokaj-turizmus.hu, e-mail: tokaj@tourinform.hu)

Tokaj kikötőjében a hét többi napján egy-két órás sétahajózás szerepel a kínálatban. Az indulás feltétele a legalább 12 fős létszám. A hajózók a vízről tekinthetik meg a történelmi borvidék tájait és a két folyó partján fekvő településeket. Erre a célra kiválóan alkalmas a 45 személyes Hejő nevű hajó, amelyiken egy vízi séta ára 650 forint. A Danuvia egyszerre 110 utast szállít - kalandos úton került a borvidék központjába. Németországból előbb Budapestre hajóztak vele, ahonnan Szerbián keresztül került a Tiszán Tokajig. A 32 méter hoszszú hajó számos rendezvény helyszíne. A Victor Hugo ugyancsak a tiszai nagy hajók közé tartozik.

Sárospatakon szombatonként az Artúr nevű, szlovák felségjelű hajó köt ki, utasait Bodrogszerdahelyről szállítja. Ez a jacht Horthy Miklós kormányzó megrendelésére készült Balatonfüreden 1938-ban, majd sokáig szolgált a Dunán és Kádár János is fogadott rajta külföldi delegációkat. Végül Gemencen vásárolta meg egy szlovákiai vállalkozó, és elindította vele a vízi turizmust. Már tárgyalt a tokaji idegenforgalmi vezetőkkel is, ám Bodrogszerdahelyről a Tisza-hídig ötórás lenne az út. Most ez csak másfél óra, ami után Sárospatak történelmi és kulturális értékeinek megtekintését kínálják északi szomszédainknak, akik megmártózhatnak a városi strand gyógyvizében is.

Amíg a hajók ringatóznak, érezzük a víz illatát és a lengedező szellőt, néhány legendáról is tudomást szerezhetünk. Szegi Várhegyén úgy hírlik, egykor tündérek éltek, és amikor sírtak, könnyeiktől megduzzadt a Bodrog. A községben a kikötésre kialakított parton a vízi túrázókat sátorhely, szállás- és étkezési lehetőség várja. Bodrogkeresztúron vízi turisztikai információs központ segíti az arra evezőket. Tokajban kajak, kenu és csónak is bérelhető, a pecásokat pedig igazi horgászparadicsom várja.

Aki érintetlen természeti tájra kíváncsi, engedélyt kér az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől a Bodrogzug meglátogatására. A folyók holtágaiba és a kanálisokba bedőlt korhadt fák ugyan némi akadályt jelentenek az evezősöknek, ám a páratlan látnivaló mindezt feledteti. A mocsári teknősök, a békák, a gémek és kócsagok, a ritka ragadozó madarak sokaságát lehet ott megcsodálni. A vizek által biztosított klíma különleges növényfajtáknak is életteret biztosít a védett területen, amely élethűen mutatja, milyen is lehetett hazánkban a folyószabályozások előtti világ. Áradáskor tenger, utána Kánaán köszönt a Bodrogzugban az élővilágra és az azt szabályozó emberekre.

Olyan nem lehetséges, hogy Tokajban ne essen szó a hegyaljai borról. A vendégváró helybeliek számos programot szerveznek a királyok borának népszerűsítésére, így a sétahajózás sem telhet el borkóstolás nélkül. Május utolsó hétvégéjén - 29-31. - rendezik a Tokaji Borok Fesztiválját borlovagavatással és borbemutatóval, halászléfőző versennyel és háromnapos színes programmal. Bodrogkisfaludon a Paci-Lóca lovas táborban, Tokajban pedig az erdei iskolában a gyerekek egész nyáron ismerkedhetnek a természettel és az állatokkal.

Beszállásra várakozók a tokaji kikötőben
Beszállásra várakozók a tokaji kikötőben
Top cikkek
Top cikkek
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.