Hanzáktól a HafenCityig

Vízpart vagy kultúra? - egy nyári hosszú hétvégét tervezve ki ne morfondírozott volna ezen a dilemmán? A megoldás az 1200 éves Hamburg lehet.

Öltöny facipővel

Tulipánok, szélmalmok, sajtok, polderek: már közhelynek számítanak Hollandiával kapcsolatban. Érdemes a kevésbé ismert és látogatott északi országrészbe is utazást tenni.

A távoli Kelet közelről

Egy japán számára a gulyásleves, a falusi disznóölés, a szilvapálinka, a kisföldalatti vagy épp a nagyvásárcsarnoki forgatag ugyanannyira különleges és izgalmas, mint számunkra a sintó szentélyek és a cseresznyefa virágzásának ünnepe.

Göteborg, a park- és iparváros

Göteborg, a második legnagyobb svéd város fekvésénél fogva remek "központi tábora" lehet annak, aki Délnyugat-Skandináviát veszi célba.

A holland királynő napja

Április 30-án Amszterdamban van a helyünk.

 

Krems és Göttweig - Alsó-Ausztria titkai

Bármerre indulunk el Bécsből, vonattal, autóval, kerékpárral, hajóval, Alsó-Ausztriába jutunk. Indulhatunk a bécsi erdőn át vagy a fővárost övező heurigerek (tipikus osztrák kisvendéglők) irányába, a fürdőjéről és kaszinójáról ismert Baden felé vagy Rudolf trónörökös nyomában, a mayerlingi vadászkastély és a közelében található cisztercita kolostoráról nevezetes Heiligenkreuzot is meglátogatva, hajózhatunk az osztrák Dunakanyar várait és városkái mentén, máris és mindig Alsó-Ausztriában vagyunk.

Még repülőtere is van, ugyanis Schwechat is Ausztria legnagyobb tartományának a része, mely bővelkedik a látnivalókban. Mindenki találhat kedvére valót: a természetjárók nemzeti parkokat, a kerékpárosok remek utakat, a gyermekes családok középkori várakat, az ínyencek házias konyhát.

Érdemes felkeresni a kremsi Karikatúramúzeumot is, mely mindig hangos a nevetéstől. A műfaj, különösen a politikai karikatúra nagyon kedvelt Ausztriában. A múzeum alapítója a most hatvanadik születésnapját új állandó kiállítással ünneplő karikaturista, Manfred Deix, akiről Billy Wilder, az osztrák származású világhírű filmrendező ezt mondta: "Úgy kommentálja az osztrák eseményeket, mint Karl Kraus óta senki. Minden együtt van benne, a bécsiesség és arrogancia, szemtelenség és kézcsók, valcer és Kék-Duna, s közben mindennek a mélyére lát és minden visszáságot megmutat."

Az utca másik oldalán találjuk a Kunsthalle modern épületét. A Paradicsom és összeomlás között című kiállítás festőjét nemcsak egy betű választja el a karikatúramúzeum alapítójától. Otto Dix az "iszonyat festője" a német expresszionizmus egyik legjelentősebb alkotója, halálának negyvenedik évfordulóján a késői munkákból láthatunk válogatást.

A hajdani minorita kolostorban Forum Frohner néven nyílt kulturintézményben a legnagyobb és legvitatottabb osztrák kortárs szobrász, a brutálisan merész Alfred Hrdlicka rajzait és festményeit láthatjuk, ő az, akinek a bécsi Albertina előtti téren álló, a háború és fasizmus elleni emlékműve annak idején nagy vitát kavart.

Csak a Duna másik oldalára kell átmenni, s ott magasodik (449 méter) az 1094-ben alapított göttweigi bencés apátság, emlékeztetve kicsit a mi Pannonhalmánkra. Mai épületei a késő barokk kor nagy építészének, Lukas von Hildebrandtnak a tervei alapján készültek. 1739-ből való, freskókkal díszített császári lépcsőháza a legszebb és legnagyobb Ausztriában, szobáiban vendégeskedett Napóleon is, s a gobelinszoba, a zöld szoba vagy a vadászterem a különösen szép díszteremmel együtt látogatható. Több érdekes kiállítást is megtekinthetünk az idei évben. Az európai grafika éve alkalmából saját gyűjteményükből 120 rajzot állítanak ki, többek között Dürer, Rubens vagy Klimt alkotásait. A ház zenei archívumának anyagából is rendeznek kiállítást, Händel-Haydn-Mendelssohn címmel, ahol olyan ritkaságokat is láthatunk, mint Haydn Császárhimnuszának első nyomtatott változatát. A zene meg is szólal, hiszen gyakran hallgathatunk orgonakoncertet. Július 9-én szabadtéri koncertre kerül sor, ahol a világhírű Elina Garanca énekel, igaz, a jegyárak kicsit borsosak. Ha jó időben arra járunk, feltétlenül üljünk ki a vendéglő teraszára, hiszen a kilátás csodálatos. A kolostor, mint sok más Ausztriában, májustól szeptemberig szállóvendégeket is fogad, de mód van néhány napos csendes meditálásra is, lelki vezető segítségével. Az osztrák Montecassinónak nevezett apátság zarándokhely is, s állomása az ausztriai Szent Jakab-útnak. 2001 óta a világörökség része, naponta tíztől hatig látogatható. Érdemes kiváltani az Alsó-Ausztria-turistakártyát, mely április elsejétől (és ez nem tréfa) egy évig használható, az ára 45 euró (6-16 éveseknek 20 euró), birtokában több mint kétszáz helyszín látogatása, s több közlekedési eszköz használata is olcsóbb.

Top cikkek