Spirituális nyüzsgés és időtlen csend az indiai Tehénfülben

Tudta Síva isten, hol kell megtestesülnie. A hagyomány szerint India nyugati partvidékén bújt elő a tehén alakját öltő Pritvi istennő füléből. Azóta a helyet Gokarnának (Tehénfülnek) hívják, és az egyik legfontosabb hindu zarándokhely.

A holland királynő napja

Április 30-án Amszterdamban van a helyünk.

Korzika: vadmalacok a szerpentinen

Napóleon állítólag azt mondta, hogy már az illatáról felismerné Korzikát.

Szkopelosz, a legzöldebb sziget

"A legzöldebb görög sziget" - mondják Szkopeloszról, az apró égei-tengeri szigetről, amelynek majdnem teljes egészét erdők és olajfaligetek borítják.

Bolgár Aranyhomok - nem csak nosztalgia

A bolgár tengerparton lehet mindenről megfeledkezve az aranyló homokon sütkérezni, de lehet utazgatni és váratlan kulturális és gasztronómiai tapasztalatokat szerezni. A nosztalgiautazóval előfordulhat, hogy megtalálja azt a helyet, ahol egykor szakszervezeti beutaltként időzött - négycsillagos szállodává alakítva.

 

Burgasz, a Napos-part kapuja

A legtöbb turista csak leszáll a repülőgépről, és átutazik Burgaszon a kedvelt üdülőhelyek, Napos-part, Neszebar vagy Szozopol felé. Pedig a nyüzsgő nagyváros is számtalan látnivalót tartogat.

Burgasz a bolgár tengerpart második legnagyobb városa, itt található az ország legnagyobb kikötője, emellett fontos ipari és kulturális központ is. A szórakozóhelyeket a helyi egyetemisták és főiskolások töltik meg élettel, a kultúra szerelmeseit pedig színház, koncertterem és bábszínház várja.

Az első települést - katonai őrhelyet - még az ókori görögök építették ide. A jelenlegi város azonban csak a XVII. században kezdett kialakulni, mai arculatát pedig a XX. század elején nyerte el. Emiatt építészete és hangulata sokakat a magyar városokra emlékeztet - vannak, akik egyenesen "otthonosnak" nevezik.

Azoknak sem kell azonban csalódniuk, akik napfényre és tengerparti nyaralásra vágynak. Burgasznak két strandja is van - igaz, sokan felróják, hogy a homok nem olyan hófehér, mint a közeli, népszerű strandokon. Pedig a homok itt is puha, és a látszattal ellentétben nem koszos: egy ásvány színezi sötétre. Az sem elhanyagolható szempont továbbá, hogy az étel- és szállásárak Burgaszban a közeli nyaralóövezetek árainak szintjén vannak, és a turistaáradat valamivel kisebb.

Közvetlenül a part mellett húzódik a Tengeri Park, amelyben számtalan szökőkút, szobor és kávézó húzódik meg - ideális hely hűsölésre a legnagyobb nyári melegben. A gyerekek pedig az állatkertben ismerkedhetnek a távoli tájak élőlényeivel. Ugyanitt esti programokat is találhatunk, ugyanis szabadtéri színház és egy kaszinó is várja a látogatókat. Előbbiben minden évben népzenei fesztivált tartanak.

Burgasz ideális kiindulópont a környék megismeréséhez is. Autóval és busszal is könnyen eljuthatunk a Napospartra, a végeláthatatlan napernyősorokról elhíresült, gyönyörű strandra. Odajutáshoz nyugodtan válasszuk a tömegközlekedést, a buszok megbízhatók és olcsók. Hasonlóan közel van Neszebar és Szozopol is. A két hangulatos kisvárosban számtalan történelmi emléket és andalgásra csábító, macskaköves utcát találunk. Utazási irodák hajókirándulásokat szerveznek a két kis városba Burgaszból.

A Burgaszt körülvevő tavakhoz is megéri elutazni. A környék leginkább a természetrajongóknak kínál különlegességeket: a Burgasz-tó például pelikánok és íbiszek költőhelye, és a közeli sóbányát is meglátogathatjuk. A várostól 10 kilométerre délre fekszik a Mandren-tó és madárrezervátum, ahol evezős túrákra is van lehetőség. Északkeletre, Aitos felé indulva pedig gyógyfürdőket találunk: a XVI. századi török fürdőkben nem csak gyönyörködni, gyógyulni is lehet.

A Napos-part homokjának nincs párja
A Napos-part homokjának nincs párja
Top cikkek