Királyok, hercegek, elnökök nyomában

A Buckingham-palota idei nyitva tartásának különlegessége: a bálterem az állami, hivatalos bankettek formájában várja a látogatókat.

Kastély a Bódva-völgy kapujában

Edelényben található hazánk egyik legnagyobb kastélya, a L'Huillier- Coburg-kastély, amelynek egyelőre csak néhány terme látogatható.

Póthollók a Towerben, válságos időkre

A brit gazdaságot is elborító pénzügyi válság hatására - biztos, ami biztos - négy pótholló áll készenléti szolgálatba a londoni Towerben.

A natúrpark programjai a világhálón is elérhetők

A napokban kiváló ökoturisztikai célterületnek minősítette a Kőszeg központú Írottkő Natúrparkot az Európai Unió EDEN pályázatát bíráló bizottság.

A Hegylakó birodalma

Ha emlékeznek a végtelen zöld mezőkre, a csodaszép, csipkés szélű sziklafalakra a Hegylakó című filmből, akkor egy kicsit már ismerik Skóciát. De a meseszép kastélyok, a rejtélyek, a whisky és a golf országát élőben is látni kell. UTAZÁS TOP 50

 

A sokfeleségű király palotája: Hampton Court

VIII. Henrik koronázásának 500. évfordulóját a Hampton Court Palace is az uralkodóhoz méltóan ünnepelte. Henrik életének jelentős részét ebben a palotában élte le, vele számos felesége, akik mind átalakításokat végeztettek a házon. A Hampton Court Palace-ban ezen a nyáron mindennap 10.30 és 15.30 között a király, annak neje és udvartartásának jelmezeibe öltözött idegenvezetők ismertetnek meg a palota Tudor-kori történetével. Délután két órakor pedig az Óra-udvarban a fiatal király életének jeleneteit láthatjuk, akárha a XVI. században élnénk.

Turisták által látogatható a reneszánsz konyha minden részlete, betekinthetnek a Tudor szakácsművészet, a főzés előkészítésének folyamataiba. VIII. Henrik szeretett enni, imádta a lakomákat, a vigasságokat. A turista is részese lehet e szenvedélynek: májustól augusztus végéig minden hónap utolsó hétvégéjén a király legkedveltebb ételei kerülnek felszolgálásra.

A június 13-i, július 12-i, augusztus 9-i és szeptember 12-i hétvégeken elkísérhetjük a királyt esküvői ceremóniájára, bepillantva "nyilvános" magánéletébe. A június 20-i hétvégén a király koronázását mutatják be a reneszánsz konyhaművészettel együtt.

E programokat a kisgyerekes családoknak különösen a figyelmébe ajánlom, hiszen a gyerekeknek igen nagy élvezet találkozni a "királlyal és annak udvartartásával", de lehetőség van a gardróbszobából egy-egy jelmezt is felvenni és abban végiglátogatni a palotát.

A Hampton Court Palace London Richmond-negyedében található, a Temze partján. A királyi család a XVIII. században lakott itt utoljára. Eredetileg VIII. Henrik építtette kedvenc bíborosának, barátjának, Wolsey-nak, de a kapcsolatuk később megromlott, mivel a főpap nem volt hajlandó közbenjárni Aragóniai Katalinnal való házasságának érvénytelenítéséért a pápánál. Végül a király győzött, és immár Rómától elszakadva elvette feleségül Boleyn Annát, a bíboros pedig örökre kegyvesztett lett.

Kihagyhatatlan a gyönyörű palotakert, valamint a világhíres útvesztő. (V. V.)

Info

Megközelítés: leggyorsabb vonattal a Waterloo pályaudvarról. Busszal London belvárosából egy átszállással odajutunk. Érvényes a londoni buszbérlet az útra. Jó időben ki is hajókázhatunk. Részletek a http://www.hamptoncourt.org.uk/ honlapon.

Nyitva tartás októberig 10-18 óráig.

Belépő: 13,30 font.

Tavaszi fényben Hampton Court  A
Tavaszi fényben Hampton Court A
Top cikkek