Granada, a gyöngyszem

A dél-spanyolországi Granada varázslatos hely, nemcsak a világ egyik legpompásabb műemléke, az Alhambra és a legszebb andalúziai óvárosnak tartott Albaycín, hanem a város szinte érzéki hangulata, sokszínűsége miatt is.

Világjárás a Hársfa utcában

A Hársfa utca és a Dob utca sarkára a múlt század harmincas éveiben tervezték meg és építették fel a Bauhaus szellemében fogant budapesti postapalotát –benne az eleve Bélyegmúzeumnak szánt szekcióval.

Cervantes háza, Hemingway törzshelye

Mikor fedezhetnénk fel úgy istenigazából egy mediterrán országot, mint kora tavasszal. Hisz amíg nálunk még csípősen zúzmarásak a reggelek, addig ott már langyos szellő leng, délelőtt napozhatunk, s esténként akár egy szál pulóverben is sétálhatunk a nyüzsgő utcákon, tereken.

Érd minaretje a Mecset utcában magasodik

Az érd-ófalui Mecset utca autóbusz-fordulójánál kakasszó ébreszti az ott lakókat.

Hajóval Attila trónjáig

Velence Cannareggio negyedének rakparti utcáit, az Akadémia hídnál kezdődő Dorsoduro negyed rejtett kertjeit vagy a Zattere meghitt kis bárjait elnézve Murano szigete csak múló eseménye lehet egy tavaszi hajókirándulásnak.

 

Vasúti alagút épül a Sagrada Familia mellett

A több mint száz éve épülő bazilika alapítványa szerint az alagút építése károkat okozhat a templomban, ezért panaszt emelnek a bíróságon a terv ellen. A közlekedési miniszter viszont a munkálatok kezdetekor kijelentette, minden elképzelhető biztonsági intézkedést megtettek, nehogy megsérüljön híres épület

José Blanco spanyol közlekedési miniszter a munkálatok kezdetekor kijelentette, minden elképzelhető biztonsági intézkedést megtettek, nehogy megsérüljön híres épület.

A tervek szerint a Sagrada Familia melletti egyik utca alatt futó alagút annak a nagy sebességű vasúti szakasznak lesz a része, amely a Madrid és Barcelona közötti vonalat hosszabbítja meg Franciaország irányában.

Joan Rigol, a bazilika építésével foglalkozó alapítvány elnöke a hét végén arról beszélt, hogy egyes szakvélemények szerint az alagút építése károkat okozhat a templomban, ezért panaszt emelnek a bíróságon a terv ellen.

A bazilikán több mint százhúsz éve folynak a munkálatok Antoni Gaudi (1852-1926) híres építész tervei alapján. Bár a katedrális még mindig nem készült el teljesen, novemberben XVI. Benedek pápa felszenteli.

A vasúti alagút kialakításához a templom hosszában egy 104 oszlopból álló föld alatti falat húznak fel, amelynek az lesz a feladata, hogy alátámassza és védje a bazilika épületét. Ezen kívül az alagút vonala mentén szenzorok ezreit helyezik el, hogy regisztrálják és mérjék az esetleges rezgéseket.

Az alagút 5,6 kilométeren keresztül húzódik majd Barcelona belvárosa alatt. A várhatóan 2011-re befejeződő munkálatok 180 millió euróba (49 milliárd forintba) kerülnek.

 

 

Top cikkek