A Fertő tavi nádas és Hany Istók legendája

Hany Istók legendája elég csáberő, hogy valaki a lápi vidékre, az országhatáron átnyúló Fertő-Hanság Nemzeti Park hansági részeire lépjen. A Fertő tó körül is érdemes bepillantani a védett természet mindennapi életébe.

Szalamandralesen a Mátrában

Egy hosszú hétvége a fővárostól alig kétórányira púposodó Mátrában nemcsak megmártózást jelent az ősz legvadabb színeiben, hanem másféle kalandokat is.

Kampányszív: tippek Valentin-napra

Ha kell egy kis romantika, számos érzelmes program és helyszín közül választhatunk Valelntin-napon, bár február 14. elsősorban a virágkötő lobbi és Bálint gazda nagy napja.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

Vadlúdsokadalom idén is: egyedülálló madárvonulás a tatai Öreg-tónál

November végén egyedülálló látványt nyújt a tatai Öreg-tó: Európában sehol máshol nem létezik ehhez fogható vízimadár-telelőhely, ahol a város közepén ezrével láthatók vadludak, récék, sirályok. Idén november 27. és 28. között rendezik meg a IX. Tatai Vadlúdsokadalmat, ahol szervezett madármegfigyelések várják a látogatókat.

Apácaludak 20 példányát sikerült megfigyelnie a múlt héten a tatai Öreg-tó védőzónájába tartozó Ferencmajori-halastavak területén a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület egyik fiatal madarászának, Szabó Máténak.

Az apácaludak Kelet-Grönland, a Spitzbergák tundráin költenek, telente pedig főképp az ír és skót tengerpartok közelében, illetve Dánia, Németország, Hollandia, Belgium és Észak-Franciaország partvidékén jelennek meg. A Kárpát-medence területén ritka kóborló.

Hazánk területén is felbukkanhatnak, de a húsz példány együttes megfigyelése magyarországi rekord! A mindössze 15 éves madarász megfigyelését később a megyei szakemberek is megerősítették.

Az apácaludak nevüket jellegzetes fekete-fehér tollruhájukról kapták. Pár napja a Dunán is láthatóak voltak, és egy példányuk tegnap már feltűnt a tatai Öreg-tavon is. Az apácaludak állománya stabilnak mondható, nem úgy, mint a szintén pár napja az Öreg-tavon feltűnt vörösnyakú lúdnak. A globálisan veszélyeztetett, fokozottan védett vadlúd faj egy példányát a hétvégén sikerült megfigyelni.

Idén november 27. és 28. között rendezik meg a Tatai Vadlúdsokadalmat, amikor a szervezők reményei szerint a látogatók is megcsodálhatják ezeket az impozáns madarakat is - a több ezer vadlúd, réce és sirály mellett.

A programban a madármegfigyelő verseny mellett természetismereti előadások is szerepelnek. Szombaton az Öreg-tó melletti Építők parkjában nézhetjük meg a fő attrakciót: a sok ezer vadlúd kirepülését  Zsoldos Árpád ornitológus kommentárjával nagykivetítőn is követhetünk. Este öt órától a tata csillagvizsgálóban az őszi égbolt látványosságait figyelhetjük meg. 

 

Top cikkek