Uzsgyi, le a cipővel!

Egykor a Tisza Cipőgyárról volt híres. És bár a ci­pő­gyártás ma is fontos része Martfű életének, a folyó kanyarulata teremtette mikroklíma, az ártér növény- és állatvilága és  a gyógyvíz miatt is érdemes a Tisza-parti városban tölteni néhány napot.

A Szolnoktól 22 kilométerre elhelyezkedő Martfű az 1870-es évekig a Rákóczi-család birtoka volt, az 1940-es évektől önállósodott, 1950-ben vált le Tiszaföldvárról, húsz évvel később nagyközséggé, 1989-ben várossá nyilvánították. A gesztenyés soron álló Bata-szobor arról árulkodik, mekkora tisztelet övezi ma is a valaha volt susztert és családját az észak-alföldi városban, amely a negyvenes években lett Bata-település. A cseh Tomas Bata által 1894-ben alapított cipőgyár mindenütt a világon ugyanolyan településtervet valósított meg, Az egykori dolgozók számára épített korszerű otthonok ma is állnak, a martfűi Bata-lakótelep 1999 óta az európai örökség része. A második világháború után államosított, Tisza Cipőgyár néven működő gyár sok ezer embernek adott munkát, majd a rendszerváltás idején gyártársaihoz hasonlóan tönkrement. A város azonban nem szakított a cipőgyártással, ma egy másik márka lábbelijeit gyártják sokkal kevesebb dolgozóval, és itt található az ország egyetlen cipőgyártást oktató szakközépiskolája.

A nyolcvanas évek olajárrobbanása azonban új távlatokat nyitott a néhány ezer martfűi előtt. Olajkeresés közben termálvízre leltek, három kutat fúrtak. Ezek egyike a városon kívül, másika a cipőgyár területén, a harmadik pedig az 1870-es években épült kúria környékén található. Utóbbit vásárolta meg a város strandjával együtt a családi vállalkozásként építőipari céget működtető, valaha a szolnoki és a kecskeméti repülőteret üzemeltető Tomasovszky László. A cég a Széchenyi-tervnek is köszönhetően 2005 júniusában kempinget, két évvel később szállodát, újabb két esztendő elteltével uszodát, majd fél évtized múlva wellness-, konferencia-központot épített.

A Martfű Termál Spa hatalmas területű fedett fürdő- épületében öt medence: úszómedence, két gyógymedence, akvafitnesz/tanmedence, gyermekmedence; a hangulatos, szépen ápolt pázsitos kültéri strandon két további gyógy- és egy pancsolómedence található. Az intézmény tulajdonosa méltán büszkén emlegeti, hogy edzett náluk a magyar vízilabda-, az osztrák szinkronúszó-válogatott, úszók, búvárok. A céges rendezvényekre is kiválóan alkalmas hotel wellnessrészlege sóbarlanggal, fitneszteremmel, szaunákkal, jégkamrával, szoláriummal és masszázzsal áll rendelkezésre. A gyerekek kül- és beltéren is játszhatnak pancsolómedencében, és úszni tanulhatnak a tanmedencében, az úszómedence fölött pedig trambulinról ugorhat vízbe, aki szeret. A 62 Celsius-fokos gyógyvíz elsősorban mozgásszervi és gerincbetegségek, izomfájdalmak gyógyításában hatékony, de segít a szív- és érrendszeri és idegrendszeri betegségek kezelésében is.

Aki szeretne kimozdulni a 13 hektár területű turisztikai központból, barangolhat a Tisza partján, a közeli Tiszakürti Arborétumban sétálva láthat csodálatos növényeket, kalandparkjában drótkötélpályán csúszhat le, magaslati kötélpályán teheti próbára ügyességét és erejét, és megismerkedhet az íjászat alapjaival is. Aki nagyvárosi hangulatra vágyik, és megkóstolna egy pohár tiszaföldvári pálinkát, az autót letéve a helyiek által csak „Uzsgyi”-nak becézett vasúttal bevonatozhat Szolnokra. 

I!

Cím: 5435 Martfű, Ifjúság út 2. 
Belépőjegyárak: 1500 Ft, diák és nyugdíjas: 1200 Ft 
Honlap: www.martfuspa.hu

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG