Mallorca: strandok, sziklák, kolostorok

Ha igazi mediterrán nyaralást akarsz, a legjobb úti cél Mallorca. Azúrkék tenger, fehér homokos strandok, minden kényelemmel felszerelt szállodák.

Dubrovnik-Durres turistahajó

.

Kréta: lélegzetelállító történelem selymes homokkal

Kréta a "legek" központja: a legnagyobb görög sziget, a legrégebbi európai kultúra bölcsője és a legszebb strandok lelőhelye.

Dubrovnik, a fecskék városa

Este, amikor az óváros sétálóutcáján, a Stradunon már felállították az éttermek asztalait, és a nappali turistahadat felváltotta az elegánsabb és gazdagabb tömeg, megérkeznek a fecskék is. Otthon érzik magukat: ez a város olyan, mintha nekik építették volna. Könnyed, és természetes.

UNESCO védnökség alá kerül Dubrovnik óvárosának platánfája

A faóriás 30 méter magas, és a XVIII. századtól áll az óváros előtt, a történelmi kertből egyedüliként maradt meg.

 

Új riviéra épül az Isztriai-félszigeten

Pulától Rovinjig épül a brijuni riviéra, amely néhány éven belül több száz szálláshelyet kínál a csaknem 40 kilométer hosszan kiépülő parti sétány mentén. A 4-5 csillagos szállodák sorával nem "új Dubajt" akarnak építeni, hanem természetközeli, elsősorban a gasztronómiai adottságokra alapozó terveik vannak.

Pulától Rovinjig épül a brijuni riviéra, amely néhány éven belül több száz szálláshelyet kínál a csaknem 40 kilométer hosszan kiépülő parti sétány mentén -nyilatkozta Isztria Megye Idegenforgalmi Hivatalának marketingmenedzsere.

A tervek szerint Pula északi részén, a kikötői öböl mostanáig katonai célra hasznosított területének rehabilitációjával kezdődik az építkezés. A még az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb hadikikötőjeként, majd a jugoszláv és a horvát hadsereg katonai bázisaként használt területtől kiindulva egészen Rovinjig húzódik majd a teljes egészében gyalog vagy kerékpárral is bejárható partszakasz.

A horvát állami és Isztria megyei támogatással, valamint koncessziós beruházással megvalósuló építkezéseknél előtérbe helyezik a környezetvédelmi szempontokat, de arra is súlyt helyeznek, hogy ne a tömegturizmust, hanem a minőségi elvárásokat szolgálják a létesítmények. Az előírások szerint az Adria partjától legalább száz méterre, legfeljebb ötemeletes hotelek épülhetnek, amelyeket 40-60 éves bérleti szerződés keretében építenek fel a befektetők.

Boris Miletic, Pula polgármestere elmondta: a városban az eddigi katonai célra használt objektumok felszabadulásával mintegy 200 hektáros területet vonhatnak be idegenforgalmi-gazdasági fejlesztésekre. A helyi és országos támogatást is élvező elképzelések megvalósítása mintegy egymilliárd euró ráfordítást igényel.

Az isztriai idegenforgalmi szakember mindezt azzal egészítette ki: a 4-5 csillagos szállodák sorával nem "új Dubajt" akarnak építeni, hanem természetközeli, elsősorban a gasztronómiai adottságokra alapozó terveik vannak. A Horvátországba látogató összes turista 35 százaléka az Isztriai-félszigetre érkezik, számukra az egyre népszerűbb borok, a helyi specialitásokat kínáló éttermek és az olívaolaj kínálhat új élményeket a tenger élvezetén túl.

Isztrián az elmúlt 15 évben a tömegturizmustól távolodva a minőségi kiszolgálás irányába indultak el a fejlesztéseek. A folyamatos szálláshely-korszerűsítésekre - főként hotelek, kempingek átépítésére - és új építkezésekre csak 2010-ben 820 millió kunát fordítanak a régióban működő nagyobb idegenforgalmi cégek.

 

Top cikkek