Trükkös csaposok károsítják meg a vendégeket
A kilencvenes években a magyarok évi másfél millió hektoliter sört ittak sörcsapokból, manapság csak hatszázezer kerül a korsókba. Ennek egyik oka, hogy “félnek” a vendégek a csapolt sörök minőségétől. A turisták által látogatott vendéglátóhelyeken gyakorta nem figyelnek a sörök minőségére.
Miután a vendégek jelentős része nem visszajáró törzsvendég, a sörözők legalább 40 százalékában megkárosítják a vendégeket, mert nem megfelelően csapolják a söröket, állítják a bükfürdői vállalkozók. A helyi vállalkozások egyesülete ingyenes sörcsapoló tanfolyamot szervez a turistáknak, hogy maguk ellenőrizhessék a sörök minőségét.
Az ország negyedik legnagyobb turisztikai régiójának vállalkozói ingyenes sörcsapolási tanfolyamot szerveznek annak érdekében, hogy a turisztikai szezon beindulása előtt javuljon az ország vendéglátósainak sörcsapolási technikája. A márkáktól független tanfolyamra azok is jelentkezhetnek, akik a közeljövőben kívánnak utazni valamely hazai turisztikai régióba.
Így akár a tanfolyamon elhangzottak alapján a turisták maguk is ellenőrizhetik a sörök minőségét. Hovatovább, ha a vendéglátós engedi, a turista maga mutathatja meg azt, hogyan is kell helyesen sört csapolni – írja közleményében a Bükért Vállalkozók Egyesülete.
Kerekes Szilárd, az egyesület elnöke szerint több sörfogyasztást vizsgáló felmérés is bizonyítja, hogy a magyarok egy jelentős része ódzkodik a csapolt sörök fogyasztásától. A rendszeresen sörözők mindössze 30-35 százaléka fogyaszt ma rendszeresen csapolt sört. A kilencvenes években a magyarok évi másfél millió hektoliter sört ittak a csapokból, manapság csak hatszázezer kerül a korsókba – mondta Kerekes.
Kiss Péter alelnök hozzátette, sokan azért nem isznak csapoltat, mert azt hiszik, hogy a vendéglátósok azzal próbálják megkárosítani őket, hogy vizezik a söröket. Ez persze tévhit, hiszen zárt rendszerben működnek a csapok, lehetetlen felvizezni a söröket. Mindössze a szénsav mennyiségével „játszhatnak” a csaposok egy kicsit. Ezt viszont azonnal észre is tudja venni a vendég, és reklamálhat.
Kiss Péter, aki egyben Bükfürdő egyik sörözőjének tulajdonosa is, úgy véli: a sörök minőségét azzal lehet a legjobban elrontani, hogy sok helyen nem tisztítják rendszeresen, naponta (!) a sörcsapok vezetékrendszerét. A csőben felhalmozódó élesztő pedig minőségi problémákat okozhat. Ronthat a sör élvezeti fokán az is, ha a figyelmetlen csapos rossz szögben tartja a poharat, nem fejlődik megfelelő mértékben a pohárban a hab. Emellett még számos hibát lehet felsorolni, amelyekre a „tudatos sörfogyasztók” figyelmét felhívják majd a tanfolyamon.
Ugyanakkor Kiss szerint a vendéglátósok érdeke is a megfelelő minőség elérése: rossz sör esetén már két-három pohártól is egyszerűen „felpuffad” a hasa, jó minőség esetén 5-6 pohárral is megihat úgy, hogy nem lesz telt érzése a vendégnek. Mindez bevétel szempontjából sem utolsó szempont.
Az első, márkáktól független sörcsapoló tanfolyamot az Utazás 2012 kiállításon tartják, csütörtökön (március 1.) 11.00-tól. A nyaralásra készülő turisták az ingyenes tanfolyamra az irjmost@freemail.hu címen jelentkezhetnek.