Fidesz: alacsony adó nem fizetőknek

A Fidesz-kormány a jellemzően nem adózó, a feketegazdaságba tartozó cégek számára új, kedvezményes adókulcsot vezetne be - nyilatkozta Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnetnek.

Több vendég jött szeptemberben

Szeptemberben 6,2 százalékkal nőtt a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, miközben 6,3 százalékkal több vendég érkezett, tavaly ilyenkor - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

Kiosztották a turisztikai díjakat

Tavaly 9 szálloda és 4 étterem nyerte el első alkalommal a Magyar Turizmus Minőségi Díjat, 18 szálloda és 3 étterem pedig már második alkalommal pályázott sikeresen a díj meghosszabbítására.

Ha eleget sörözik kedvezményt kaphat

Táblák jelzik majd a Sörtérkép állomásait Bükfürdőn, aki elég sört iszik, kedvezményt kaphat a helyi vállalkozóknál.

Több turista jött Magyarországra

A több külföldi kevesebbet fogyaszt, mint korábban.

 

Trükkös csaposok károsítják meg a vendégeket

A sörözők legalább 40 százalékában megkárosítják a vendégeket, mert nem megfelelően csapolják a söröket, állítja a Bükért Vállalkozók Egyesülete. Állításukat bizonyítani is tudják.

A kilencvenes években a magyarok évi másfél millió hektoliter sört ittak sörcsapokból, manapság csak hatszázezer kerül a korsókba. Ennek egyik oka, hogy “félnek” a vendégek a csapolt sörök minőségétől. A turisták által látogatott vendéglátóhelyeken gyakorta nem figyelnek a sörök minőségére.

Miután a vendégek jelentős része nem visszajáró törzsvendég, a sörözők legalább 40 százalékában megkárosítják a vendégeket, mert nem megfelelően csapolják a söröket, állítják a bükfürdői vállalkozók. A helyi vállalkozások egyesülete ingyenes sörcsapoló tanfolyamot szervez a turistáknak, hogy maguk ellenőrizhessék a sörök minőségét.

Az ország negyedik legnagyobb turisztikai régiójának vállalkozói ingyenes sörcsapolási tanfolyamot szerveznek annak érdekében, hogy a turisztikai szezon beindulása előtt javuljon az ország vendéglátósainak sörcsapolási technikája. A márkáktól független tanfolyamra azok is jelentkezhetnek, akik a közeljövőben kívánnak utazni valamely hazai turisztikai régióba.

Így akár a tanfolyamon elhangzottak alapján a turisták maguk is ellenőrizhetik a sörök minőségét. Hovatovább, ha a vendéglátós engedi, a turista maga mutathatja meg azt, hogyan is kell helyesen sört csapolni – írja közleményében a Bükért Vállalkozók Egyesülete.

Kerekes Szilárd, az egyesület elnöke szerint több sörfogyasztást vizsgáló felmérés is bizonyítja, hogy a magyarok egy jelentős része ódzkodik a csapolt sörök fogyasztásától. A rendszeresen sörözők mindössze 30-35 százaléka fogyaszt ma rendszeresen csapolt sört. A kilencvenes években a magyarok évi másfél millió hektoliter sört ittak a csapokból, manapság csak hatszázezer kerül a korsókba – mondta Kerekes.

Kiss Péter alelnök hozzátette, sokan azért nem isznak csapoltat, mert azt hiszik, hogy a vendéglátósok azzal próbálják megkárosítani őket, hogy vizezik a söröket. Ez persze tévhit, hiszen zárt rendszerben működnek a csapok, lehetetlen felvizezni a söröket. Mindössze a szénsav mennyiségével „játszhatnak” a csaposok egy kicsit. Ezt viszont azonnal észre is tudja venni a vendég, és reklamálhat.

Kiss Péter, aki egyben Bükfürdő egyik sörözőjének tulajdonosa is, úgy véli: a sörök minőségét azzal lehet a legjobban elrontani, hogy sok helyen nem tisztítják rendszeresen, naponta (!) a sörcsapok vezetékrendszerét. A csőben felhalmozódó élesztő pedig minőségi problémákat okozhat. Ronthat a sör élvezeti fokán az is, ha a figyelmetlen csapos rossz szögben tartja a poharat, nem fejlődik megfelelő mértékben a pohárban a hab. Emellett még számos hibát lehet felsorolni, amelyekre a „tudatos sörfogyasztók” figyelmét felhívják majd a tanfolyamon.

Ugyanakkor Kiss szerint a vendéglátósok érdeke is a megfelelő minőség elérése: rossz sör esetén már két-három pohártól is egyszerűen „felpuffad” a hasa, jó minőség esetén 5-6 pohárral is megihat úgy, hogy nem lesz telt érzése a vendégnek. Mindez bevétel szempontjából sem utolsó szempont.

Az első, márkáktól független sörcsapoló tanfolyamot az Utazás 2012 kiállításon tartják, csütörtökön (március 1.) 11.00-tól. A nyaralásra készülő turisták az ingyenes tanfolyamra az irjmost@freemail.hu címen jelentkezhetnek.

Top cikkek