Pacsinkó

Essünk túl mindjárt a nehezén.

Japán gasztrotúra ebédidőben

Párizsban nyilván nem örülnek az alábbi tézisnek, de Tokió a világ gasztronómiai fővárosa. Japánba a kulináris élvezetekért is érdemes ellátogatni: az ízélmények sokszor beleférnek a turista költségvetésébe is.

Hipermodern kapszulaszobákkal várja vendégeit a kiotói design hotel

Hét óra alvás, egy óra tusolás, egy óra pihenés – a kiotói Hotel 9h rövid időre kínál szállást, ám luxus körülmények között. A maximum két négyzetméteres hálófülkéket kínáló kapszula-hotel nem újdonság Japánban: az első ilyen szálloda a hetvenes évek végén nyílt meg.

Budapest-Tokió charter járatok indulnak

Az Alconet japán charter járatokat üzemeltető cég és a kijevi Aerosvit légitársaság sikeres tárgyalásának eredményeként, 2010. július 2. és szeptember 22. között heti rendszerességgel közvetlen charter-járatok indulnak Japán és Magyarország között.

Bezár a világ legjobb étterme

Két évre bezárja a világ legjobbjának többször is megválasztott éttermét, a spanyol El Bullit tulajdonosa, Ferran Adrià. Az ok: a híres séf gasztronómiai megújulást keres.

 

Tokió a világ gasztronómiai fővárosa

A Michelin-kalauz 2010-es kiadványában a japán főváros 11 éttermét jutalmazta a maximálisan adható három csillaggal. Az eddig legjobbnak számító Párizsban "csak" tíz háromcsillagos étterem található. Ám a japán fővárosban annyi étterem van, mint Franciaországban összesen.

Tokió lett a gasztronómia fővárosa, miután a Michelin-kalauz 2010-es kiadványában a japán főváros 11 éttermét jutalmazta a maximálisan adható három csillaggal. Az eddig legjobbnak számító Párizsban "csak" tíz háromcsillagos étterem található.

A Tokióról szóló legújabb kiadásában az egyik legnevesebb éttermi kalauz összesen 261 csillagot osztott ki - 34-gyel többet, mint tavaly - a nagyváros 160 ezer étterme közül 197-nek. A 11 háromcsillagos mellett idén már (a tavalyi 36 után) 42 kétcsillagos és (a tavalyi 128 után) 144 egycsillagos étterem is található a japán fővárosban.

"Megelőzve Párizst, Tokió egyértelműen a gasztronómia fővárosa 261 csillagával és a világon a legtöbb háromcsillagos éttermével. De nem szabad elfelejteni, hogy a városban annyi étterem van, mint Franciaországban összesen" - hangsúlyozta kedden Jean-Luc Naret, a Michelin-kalauz igazgatója a France Info francia hírrádióban.

Szerinte már egy ideje számítani lehetett arra, hogy a háromcsillagos éttermek száma meg fogja haladni a 32 millió lakosú Tokióban a párizsi arányokat. A tokiói 160 ezerrel szemben a francia fővárosban ugyanis csak 40 ezer hely közül lehet választani.

A csillaggal jutalmazott tokiói éttermek kétharmada japán konyhát kínál, a többiek elsősorban francia, kínai, olasz és spanyol jellegűek. 

Annak ellenére, hogy a fővárosok csatájában Tokió győzött, az országokat illetően továbbra is Franciaország áll az élen 25 háromcsillagos éttermével, szemben Japánnal, ahol a fővároson kívül csak hét 3-csillagos éttermet találni.

Nazaret elmondta, hogy a tokiói ételellenőreik mindannyian japánok, akik a kevésbé ismert helyeket is meglátogatták. Összeállításuk szerint így a legjobb szusibár egy tokiói metrókijárat mellett egy elfüggönyözött pultnál található, ahol a világ legjobb japán konyháját lehet megkóstolni. 

A tokiói háromcsillagos éttermek közé idén bekerült három új - az Esaki, a Sushi Saito és a Yukimura - mind japán ételt kínál. A Hamadaya nevű hely egy csillagot veszített a tavalyi besoroláshoz képest. A további nyolc élvonalbeli étterem közül, amelyek három éve őrzik csillagjaikat, három francia konyhát kínál.

A Michelin 2010-es Tokió-kalauza november 20-án kerül forgalomba Japánban, és februártól vásárolható meg az európai könyvesboltokban.

Top cikkek