Ne hagyja ki: hét rejtett európai kincs Máltától Törökországig

Európai úti célok, amelyek különleges értéket képviselnek, de széles körben nem ismertek.

Szent Márton zarándokútvonalán

Történelmi léptékkel nézve viharos gyorsasággal épülnek a Szent Márton zarándokútvonal újabb és újabb szakaszai Európában. A két éve a Szombathelyről induló szlovéniai, majd Pécsig járható, és a Horvátország felé Varasdig tartó útvonal után a napokban a Pozsony felé vezető szakaszt is kijelölték, ezután Csehország következik.

Zöld Forrás: pályázat környezetvédő civileknek

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 120 millió forintos pályázatot írt ki a civil szervezeteknek.

Catez, az évelő paradicsom

Szlovénia felett könnyen átnéz a kevéssé informált utazni vágyó, pedig szomszédunkban – a magyarul is beszélő Lendvától az Adriaparti Portorozsig – számos, olykor meglepően kellemes lehetőség várja a vendéget.

Fáktól látszik az erdő

Egy félmillió forintos faadományozással indítja idei zöldprogramját a XI.

 

Tavaszi nagytakarítást tart Szlovénia

Az akcióra eddig 105 ezren jelentkeztek, de a szervezők reményei szerint a résztvevők végleges száma meghaladja majd a 200 ezret, azaz a 2 milliós ország lakosságának 10 százalékát. A tervek szerint országszerte 7 ezer illegális szemétlerakót számolnak majd fel.

Tavaszi nagytakarítást tart április 17-én, szombaton Szlovénia: az akcióra már eddig 105 ezren jelentkeztek, de a szervezők reményei szerint a résztvevők végleges száma meghaladja majd a 200 ezret, azaz a 2 milliós ország lakosságának 10 százalékát.

Számtalan vállalat és magánszemély mellett a rendőrség és a katonaság is részt vesz a Tisztítsuk meg Szlovéniát egy nap alatt elnevezésű kezdeményezésben, melynek során a tervek szerint országszerte 7 ezer illegális szemétlerakót számolnak majd fel, mintegy 20 ezer tonna jogtalanul lerakott hulladékot gyűjtve össze.

Az előkészítés során az országban összesen 10.600 illegális szeméttelepet azonosítottak és regisztráltak. Ezek közül azt a 7 ezret számolják majd fel, amelyek települési hulladékot, lomokat tartalmaznak.

Az akció a városok mellett erdőkre és más természeti területekre is kiterjed. A nagytakarításban részt vesz Danilo Türk államelnök, s a hírek szerint Janez Potočnik, az Európai Unió szlovén környezetvédelmi biztosa is kesztyűt húz majd.

Az akció kezdeményezője az Ökológusok határok nélkül nevű szlovén környezetvédelmi egyesület. A szervezők egy hasonló, két évvel ezelőtti észtországi akciót tekintettek mintának, melynek során 50 ezer önkéntes mindössze öt óra alatt 10 ezer tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjtött össze.

Top cikkek