Szellemek a Válly-kastélyban

A környéken szellemkastélyként elhíresült Válly-kastélyt 1740 körül építette a térség egyik jelentős nagybirtokosa, Válly Lajos. A klasszicista stílusú épületet később fia, Válly János bővíttette, ekkor gazdagodott eklektikus részletekkel.

1909 áprilisában borzalmas tűzvész tette szinte földdel egyenlővé az egész települést. Ekkor a kastély bal szárnya is leégett. Az épület a helyi tsz tulajdonát képezte, volt itt minden az asztalosüzemtől az irodákig, 1989-ben aztán műemlékké nyilvánították, 1998-ban pedig magánkézbe került, vendégházként is üzemelt.  Ekkoriban számosan meggyőződhettek arról, amit a faluban már hosszú ideje beszéltek: hogy éjjelenként különös, rémisztő zajok zavarják meg az aludni vágyók nyugalmát.  Egyesek még lánccsörgésről is beszámoltak! Mi tagadás, a kastélyparkban, az ősöreg platánokon vagy a páfrányfenyőn huhogó baglyok megadják a kellő aláfestést az éjszakai rémüldözéshez…

Hogy ki kísért a jánkmajtisi szellemkastélyban?

A falubeliek szerint a Válly família, különös tekintettel a ház egykori asszonyaira. Mauzóleumuk a közelben található, bár a jelek szerint ragaszkodnak korábbi otthonukhoz…

Ha meguntuk a szellemvadászatot (netán megijedtünk, és a szégyen a futás, de hasznos elvet alkalmazzuk a gyakorlatban), induljunk inkább kirándulni – például a 383 hektáros jánki erdőbe, amely a Szatmári-sík legnagyobb megmaradt erdeinek egyike. Láthatunk fekete gólyát, hollót, darázs- és egerészölyvet vagy héját is.

I!

Cím: 4741 Jánkmajtis, Kossuth u. 78. 
Nyitvatartási idő: vendégfogadásról nincs információnk, de a kertbe bárki bemehet 
Belépőjegy árak: nincs

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG