Svájci igény

Ki nem géppel száll fölébe, azonnal látja, milyen csuda lehetett valamikor ez a szomorú rom a Zugligeti út 64. sz. alatt. Már majdnem eltemették, mert nem kellett senkinek, de a jelek szerint és egészen váratlanul mégis megmenekül: rendbe hozzák és kultúrközeggé alakítják az 1977-ben magára hagyott zugligeti lóvasúti végállomást. Benne kap új otthont a helyszűkével küszködő Beethoven utcai Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény.
Zugligeti úti lóvasút-végállomás
Zugligeti úti lóvasút-végállomás

Az önkormányzat évekig hasztalan próbált túladni a romosodó épületen, áprilisban azonban felszállt a jó hír, miszerint a kerület önkezébe veszi a ház sorsát. „Nézte már gyémántkereskedőtől kaszinótulajdonosig és az Ilcsi kozmetikumok forgalmazójáig mindenki, de aztán leléptek. Féltek a műemlékvédelmi kötelezettségektől. Végül mi vágunk bele, ez az épület éppen helytörténeti gyűjteménynek való” – jelentették be egy lakossági fórumon.

A régi lóvasúti végállomás Zugligeti út 64.-beli épületét a XIX. század végén építették késő historista modorban, a svájci típusú villákéhoz hasonló külsővel. A lóvasúti időkben az épület középső része oldalt nyitott volt, felülről védőtető fedte. Ma a hossztengelyére szimmetrikus épület három részre tagolódik. A város felőli rövid véghomlokzaton kiemelt, félköríves, díszes oromzatokkal körbevett faszerkezetű pavilon áll köríves, lombfűrészelt betétmezőkkel, melyekhez íves, kovácsoltvas korlátos lépcsőkarok vezetnek. A pavilon, akár egy koronás, felső lezárású kis ékszerdoboz takarja a mögötte álló alagsor + földszintes, magas tetős nyerstégla homlokzatú épületszakaszt. Az épületrész fölött még a svábhegyi környezetben is párját ritkító díszes, konzolos, lombfűrészelt tetőfelépítmény magasodik mindkét oldalról. Az épület harmadik szakasza földszint + egyemeletes, viszonylag egyszerűbb homlokzatú. Állapota életveszélyes, gyönyörű építészeti részletei lassan elkorhadnak, elfogynak – olvashatjuk a házról Rosch Gábor A Hegyvidék épített öröksége című tavaly megjelent könyvében.

A rekonstrukció a legjobb forgatókönyv szerint két évig tart majd
A rekonstrukció a legjobb forgatókönyv szerint két évig tart majd

A felújítás költségét a kerület vezetősége egyelőre nem becsülné még – a műemlék épületek esetében ugyanis rengeteg lehet a meglepetés. Annyit azonban elárultak, hogy egy vendéglátó profilú vállalkozást – leginkább egy kávézót – is szívesen látnának a házban, a reménybeli bérlő az üzemeltetési kiadások legalább egy részét magára vállalhatná. 

I!

Cím: Budapest, 12. kerület, Zugligeti út

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG