Sokan nem tudják, hogy nyaralhatnának

Egy hónapjuk maradt a munkavállalóknak arra, hogy felhasználják a SZÉP-kártyáikon lévő, a munkáltató által 2012-ben feltöltött összegeket. Május 31. után a szolgáltató bankok – jelenleg az OTP, a K&H és az MKB bocsát ki SZÉP-kártyát – visszautalja az összeget a munkáltatónak, a munkavállaló ezt követően már csak a 2013-ban feltöltött összegek felett rendelkezhet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) összesítése szerint annak ellenére, hogy minden héten több százmillió forinttal fogy a kártyák alzsebeiben lévő összeg, még így is 2,7 milliárd forintnyi, a hó végén lejáró keret van a kártyákon. Ebből kétmilliárd forint van a piacvezető OTP Pénztárszolgáltató Zrt.-nél. Elmondták: átlagosan 11 800 forint az egy főre eső lejáró összeg, ebből átlagosan a legtöbb a szálláshely alszámlán található: itt átlagosan 18 ezer forint a fel nem használt keret.

A szabadidőre tíz-, a vendéglátás alszámlára nyolcezer forint fel nem használt SZÉP-juttatás esik. Hasonló a helyzet a K&H-nál is, ahol csaknem 280 millió forintnyi, május végén lejáró összeg vár még elköltésre, a K&H-nál is a visszamaradó összeg zöme, 40 százaléka a szállás alszámlán van, 30-30 százalék pedig a vendéglátás és szabadidő zsebekben.

Fata László cafeteria-szakértő úgy véli, többen lehetnek, akik nem is tudják, hogy rendelkeznek ilyen lejáró egyenleggel.

Bár a bankok és a gazdasági minisztérium is rendre hangsúlyozza a kártyahasználóknak, hogy ellenőrizzék a számlájukat (illetve hogy figyeljenek a május 31-i időpontra), azért sokan el is felejtették, hogy egy ritkábban használt alszámlán rendelkeznek elfekvő összeggel. Számukra üdítő meglepetés lehet, ha még időben ellenőrzik a kártyaegyenlegüket. Ezt – szolgáltatótól függően – a telefonos ügyfélszolgálaton vagy a cégek honlapján lehet megtenni.

A fel nem használt 2012-es feltöltéseket május 31. után már nem tudja elkölteni a munkavállaló, azt a szolgáltató – szemben a korábbi gyakorlattal – június végéig kamat és kezelési költség nélkül visszautalja a munkáltatónak.

Az NGM közleményében hangsúlyozza: szálláshelyeken a SZÉP-kártya bármely zsebéből lehet fizetni, de az elfoglalt munkavállalóknak jó megoldást jelenthet, ha május 31-ig ajándékutalványt vásárolnak a kártyán 2012 óta meglévő összegből, az utalványból viszont később már akkor veszik igénybe a kívánt szolgáltatást, amikor akarják.

Kisebb összegek felhasználására lehetőség nyílik még strand- és fürdőbelépő vásárlásával is, hiszen ezeken az elfogadóhelyeken is használható a kártya mindhárom alszámlája.

Top cikkek