Sárkányvonalak mentén

A szlovén és osztrák határ közelében lévő Lentinek nehéz kitörni a „katonaváros” skatulyából, pedig már igen régen volt, hogy főiskolások, egyetemisták ezrei kaptak itt honvédségi képzést „előfelvételisként”. A kisváros mára ideális kirándulóhely: a Zalaerdő Zrt. által működtetett, több mint száz kilométer hosszú erdei kisvasúthálózat egyharmadát nemcsak fa-, hanem személyszállításra is használják.

A göcseji lankákon, Csö­mö­déren át Kistolmácsig zakatolhatunk az erdőkben, s a völgyekben, a patakok mellett szarvasok, őzek tucatjaival találkozhatunk. A vasútvonalat 1923-ban kezdték építeni: a 60-as évekig gőz-, majd dízelmozdony húzta a szerelvényeket. Ma ismét nosztalgiázhatunk a gőzvasúton, mert újból életre keltették a régi típusú gőzmozdonyt. Székelyföldön találtak egy felújított csühösre, amelyet ezért Ábelnek neveztek el. Annak havas időben sincs akadálya, hogy gyalogosan túrázzunk a térségben, olyan különleges helyeket felkeresve, mint a mároki kápolna, a budafai arborétum, a szécsiszigeti Szapáry-kastély vagy épp Öveges professzor szülőháza Pákán.

Hosszú kirándulások után jólesik a pihentető gyógyfürdő – ám ezért sem kell más városba utazni. A lenti termálfürdőt Európában is egyedülállóvá teszi a területén lévő Szent György Energiapark. Olyan jótékony hatású energiavonalak – más elnevezés szerint „sárkányvonalak” – találkozási pontjában fekszik ugyanis, ahol feltöltődni és gyógyulni egyaránt lehet. A földsugárzások a bioenergetikus természetgyógyászok szerint az egész szervezetre hatnak, jótékonyan állítják helyre a testi-lelki egyensúlyt. A feltöltődésben persze segít a közel 3500 négyzetméteres fedett fürdőrész is és a nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz.

I!

Cím: 8960 Lenti 
Menetjegyárak: teljesárú 250–1.300, kedvezményes 200–850 Ft (távolságtól függően) 
Honlapok: www.lenti.hu, www.lentifurdo.hu Kisvasút: www.zalaerdo.hu

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG