Budapest és Hévíz a világ legjobb gyógyturisztikai ajánlatai között

Budapest a 8., Hévíz pedig a 37. helyen szerepel a TripAdvisor információs portál legjobb gyógyturisztikai ajánlata között. Az idei év első hét hónapjában Magyarországon a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek 9,8 százalékát, vendégéjszakáinak 13,6 százalékát regisztrálták gyógyszállodában.

Bemutatkozik Magyarország wellness-kínálata

November 6-8. között rendezik meg a Spa&Wellness Egészség, Turizmus és Életmód kiállítást a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

Az Obama-turizmustól az ideiglenes szállodákig

Hogyan, merre és miért utazhatnak majd a jövő turistái? A World Travel Market turisztikai kiállítás és az Euromonitor International piackutató cég elemzésében hét trendet nevezett meg a világutazó munkanélküliektől az Afrikát felfedező amerikaiakig.

Élmény és gyógyvíz Győrben

Győrbe, a folyók városába egyre többen érkeznek a termálvíz miatt. A Rába Quelle élmény- és gyógyfürdő parkolóit a magyar autók mellett főleg szlovák és cseh buszok foglalják el.

Daisy után most Bob miatt fagyoskodik Németország

Németországban keddre megszűnt a havazás, de maradt a jég és a fagy. Meteorológusok szerint a Daisy névre keresztelt hóvihar elhagyta az országot, helyette azonban egy újabb hideghullám jön, amely Bob névre hallgat.

 

Mezítláb a parkban

Homokban lépdelni, sárban, kavicsokon átgázolni, vagy éppen tőzegbe süppedni – mindezt saját egészségünk és persze jókedvünk érdekében egyre több „mezítlábas parkban” tehetjük meg. A Németországból kiindult mozgalom egyre népszerűbb Európában, Magyarországon például Tabajdon hódolhatunk a mezítlábas séta örömeinek.

Meg sem lepődünk azon, hogy a mezítlábas sétaparkok ötlete - a nudizmushoz hasonlóan - az egészséges életmódra fogékony és kirándulni, túrázni is kedvelő németek fejéből pattant ki. Cipő és zokni nélkül sétálni persze bárhol lehet, ám a kiépített mezítlábas ösvényeken ezt garantált biztonsággal, változatosan kiépített ösvényeken és túraútvonalakon tehetik meg a kirándulók. Németországban és Ausztriában az elmúlt két évtizedben több mint 60 mezítlábas élménypark nyílt, de hasonló ösvények már Angliában, Svájcban, Hollandiában és Dél-Koreában is várják a mezítlábas sétára vágyókat.

A mezítlábas parkokat összegyűjtő német honlap információi szerint az ideális útvonal 2-3 kilométer hosszú, hiszen ez kortól és egészségi állapottól függetlenül mindenkinek ideális táv lehet egy kellemes sétához. Az ösvényeket különböző természetes anyagok borítják: homok, tőzeg, fadarabok, tobozok, kövek, kavicsok - de akár lekerekített üvegdarabokon is edzhetjük talpunkat. Sok helyen parafadugókon, dió-, vagy mogyoróhéjakon gázolhatunk, patakokon, vagy saras pocsolyákon kelhetünk át. Mindez nem mindig kellemes, ám annál hasznosabb.

A mezítlábas séta jótékony hatással van az egészségre, miközben a cipőben megfáradt lábunkat megmozgatjuk, a különböző járófelületek kellemes masszázsban részesítik talpunkat, amelynek hatására felpezsdül a vérkeringés. Közben levegőn vagyunk, és még mozgunk is. A mezítlábas séta hatásaira Sebastian Kneipp német lelkész és természetgyógyász már a 19. században felhívta a figyelmet. A hidroterápián alapuló Kneipp-kúra egyik legfontosabb eleme a három részből álló mezítlábas séta: a mezítláb járás, a vízben járás, taposást és a nedves fűben, vagy akár a havon járás.

A német Barfuss Info honlap arra is felhívja a figyelmet, hogy az ösvények kialakítása kevés pénzből, helyi összefogással, akár gyerekek bevonásával is megtörténhet - így akár összekovácsolhatja a kisközösségeket is. A honlap szerint a sarkvidékeken, a vulkánokon és hasonló extrém helyeken kívül akár az egész földgolyó egy óriási mezítlábas övezetté válhatna - néhány kartonlap, vagy szőnyeg segítségével osztálytermekben, munkahelyeken is mezítlábas kényelemben lehet részünk.

Németországban Alsó-Szászországtól Bajorországig több mint 30 park várja a mezítláb kirándulni vágyókat, a leghosszabb, 3,5 kilométeres ösvénnyel rendelkező Bad Soberheim a Rajna-mentén évente több mint százezer látogatót vonz.

A láb mellett a szemet is gyönyörködtetik az Alpok mezítlábas ösvényei Svájcban., például Krummenau kiépített ösvényein. Angliában a Manchester melletti Trenton Gardens szabadidőparkban lehet mezítláb barangolni, Dél-Koreában pedig Szöul városi parkjaiban alakították ki 100-200 méteres mezítlábas ösvényeket.

Persze olyan turisták is akadnak, akiknek kevés a pár kilométeres séta, ők a kiépített parkok után a vad természetet fedeznék fel mezítláb. Léteznek például olyan német kirándulócsoportok, amelyek cipő nélkül járják az Alpok erdőit. „Olyan, mintha újra érezne a talpam" - mesélte például kipirulva egy túrázó a Stern magazinnak.
Magyarország első, és eddig egyetlen mezítlábas parkja a Budapesttől 45 kilométerre található 1000 lelkes faluban, Tabajdon nyílt meg tavaly. „Az ötlet egy ausztriai családi kirándulás során született, ott láttunk ilyen parkot először" - meséli a park vezetője, Trimmel Mária. A parkot a képviselőtestület és a polgármester is támogatta, az anyagi hátteret a LEADER-pályázaton elnyert összegnek köszönhetik, a parkot pedig nagyrészt önkéntes munkával alakították ki.

A tabajdi nyitott park bármikor ingyenesen látogatható, akár télen is, hiszen nem muszáj mezítláb végigsétálni az ösvényeken. Az igazi mezítlábas szezon viszont májusban kezdődik, ekkor mezítlábas napot tartanak, családi programokkal, vetélkedőkkel várják a kirándulókat. „A gyerekek nagyon élvezik parkot, nekik különösen fontos, hogy a lábboltozat kialakulása miatt minél többet mezítláb legyenek" - mondja Trimmel Mária. A park ösvényei 800 m hosszúságúak, a homoktól, a tobozon keresztül a kavicsokig mindenféle felületet ki lehet próbálni.

Mezítlábas ösvényeket ezenkívül több hazai wellness-szállodában is találhatunk, amelyek a Kneipp-kúra részeként különböző mezítlábas kezeléseket kínálnak.

 

mezítláb
mezítláb
Top cikkek