Megújul a Kámoni Arborétum

171 millió forint uniós támogatásból 2011 őszére felfrissül a közel 150 éves szombathelyi Kámoni Arborétum növényvilága. A 25 hektáros besűrűsödött kert megtisztul, az értékes növényállomány levegőhöz jut.

Mintegy 171 millió forint uniós támogatásból 2011 őszére felfrissül a közel 150 éves szombathelyi Kámoni Arborétum növényvilága. A fejlesztés eredményeként a 25 hektáros besűrűsödött kert megtisztul, az értékes növényállomány "levegőhöz" jut. A projekt során 34 ezer négyzetméter területet tisztítanak meg a nemkívánatos, elburjánzott cserjéktől, inváziós fajokat és beteg, erősen sérült fákat távolítanak el. Ezen kívül hétszáz faegyedet telepítenek és 3600 négyzetméter területen cserjéket ültetnek, amellyel a különösen nagy értékű speciális növényanyag pótlása, kiegészítése, rehabilitációja valósul meg.

„Hazánk kiemelkedő értékei a gyűjteményes és a történeti kertek, amelyek az ember és a természet viszonyának élő múzeumai. Mostanáig 16 projekt nyert uniós támogatást, 3,2 milliárd forint értékben gyűjteményes növénykertek, védett történeti kertek megőrzésére és helyreállítására. Több projekt esetében a megvalósítás már folyamatban van, rövidesen befejeződnek a munkálatok. További 5 projekt a részletes megvalósítási terv készítésére nyert támogatást mintegy 30 millió forint értékben."- mondta el beszédében Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi szakállamtitkára.

Az országban 22 kiemelt, országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt álló arborétum, botanikuskert és számos kastélypark, egyéb gyűjteményes kert található. A kertek értékes nemzeti vagyontárgyak és fontos tájelemek, amelyek kulcsszerepet játszanak a veszélyeztetett növényfajok élőhelyen kívüli védelmében, illetve a természetvédelem területén született nemzetközi egyezmények és EU intézkedések végrehajtásában is.

A gyűjteményes kertek nem csupán tudományos kutatásra szolgálnak, hanem részt vesznek ritka, veszélyeztetett növényfajok génkészletének megőrzésében, műemlékek méltó környezetét biztosítják, a látogatók számára élményt, felüdülést jelentenek, a települések mezokörnyezetét előnyösen befolyásolják, a biológiai, természetvédelmi oktatásban, bemutatásban, szemléletformálásban jelentős szerepet töltenek be.

A szombathelyi Kámoni Arborétumot Saághy István hozta létre az 1800-as évek végén. Ekkor mintegy 260 fenyő és 600 lombos fafaj volt az arborétumban. Az arborétumot 1950-ben védett területté nyilvánították, kezelését 1953 óta az Erdészeti Tudományos Intézet látja el.  A 25 hektáros területen ma már közel 2500 növényfaj él. A most elnyert mintegy 171 millió forint KEOP támogatásból a közel 150 éves arborétum növényzete frissül fel.

A fejlesztés eredményeként a 25 hektáros besűrűsödött kert megtisztul, az értékes növényállomány "levegőhöz" jut. A projekt során 34 ezer négyzetméter területet tisztítanak meg a nemkívánatos, elburjánzott cserjéktől, inváziós fajokat és beteg, erősen sérült fákat távolítanak el. Ezen kívül hétszáz faegyedet telepítenek és 3600 négyzetméter területen cserjéket ültetnek, amellyel a különösen nagy értékű speciális növényanyag pótlása, kiegészítése, rehabilitációja valósul meg. A munkálatok 2010 tavaszán kezdődnek és várhatóan 2011 őszére érnek véget.

A projekthez szorosan kapcsolódik a Kámoni Arborétum komplex turisztikai célú fejlesztése, melynek során egy látogató- és ökoturisztikai központ épül fel, létrejön egy 5,4 km hosszú tanösvény hálózat, valamint egy 22 km hosszú túraútvonal, amely az arborétumot köti össze a térség látnivalóival.

 

Kámoni Arborétum
Kámoni Arborétum
Top cikkek