Új riviéra épül az Isztriai-félszigeten

Pulától Rovinjig épül a brijuni riviéra, amely néhány éven belül több száz szálláshelyet kínál a csaknem 40 kilométer hosszan kiépülő parti sétány mentén. A 4-5 csillagos szállodák sorával nem "új Dubajt" akarnak építeni, hanem természetközeli, elsősorban a gasztronómiai adottságokra alapozó terveik vannak.

Bújócska az óvárosban

Sokan vannak, akiket mégnesként vonz az Adria, évről évre egyetlen helyre térnek vissza, oda, ahol egyszer megérintette őket valami különös érzés.

Elő az evezőkkel!

Ha nyáron indulunk Karintiába, érdemes gumicsónakkal és evezőkkel felszerelkezni.

Festői környezet

Közelsége és szépsége miatt a magyar utazók kedvence a festői Isztria, ahol a kristálytiszta tenger, a csodálatos klíma és a hihetetlen szépségű, gazdag múlttal rendelkező városok rabul ejtik és visszacsábítják a turistákat.

Ha esik, ha fúj

Százéves gőzekék, hintókülönlegességek, afrikai ereklyék, viaszvitézek, gigantikus vasútterepasztal, tojáskülönlegességek – a Balatonnál azokra a napokra is jócskán jut látnivaló, program, amikor strandolásra alkalmatlan az idő.

 

Medúzák lepték el a Costa Blanca strandjait

Vasárnap óta 700 ember sérült meg medúzák csípésétől a spanyolországi Costa Blanca három strandján.

Hatalmas medúzarajok okoztak úszók százainak sérüléseket a Földközi-tenger spanyolországi partszakaszán. Vasárnap óta 700 ember sérült meg medúzák csípésétől Costa Blanca három strandján - jelentette be szerdán Elche város illetékese.

A medúzákat nehéz észrevenni
A jellyfish is seen in the Mediterranean sea in the Balearic island of Mallorca July 8,2006.REUTERS/Dani Cardona (SPAIN)

Általában csak néhány ember esik áldozatul medúzatámadásnak a tengerek partközeli vizeiben. A medúzák agresszív, a csalánozók altörzsébe tartozó állatok, kicsik, majdnem áttetszőek. Ha nagy számban vannak is jelen, a legtöbb úszó nem veszi észre őket.

Szerdán a spanyol hatóságok szerint a strandok már nagyban medúzamentesek voltak. Mivel a medúzák csalánozók, karjaik végén apró csalánsejtek találhatóak, amelyek a bőrfelülettel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki. A csípések eleinte veszélytelennek tűnhetnek, ám egy óra elteltével görcsöt és nagy fájdalmakat okoznak.

Top cikkek