Lehel kürtje

A Jász Múzeumban őrzik azt a kürtöt, amelyhez az egyik legszebb mondánk kötődik. A legenda szerint 955-ben, I. Konrád uralkodása alatt Augsburgnál esett fogságba a kalandozó magyarok ­két vezére, Lehel (Lél) és Bulcsu.

A császár elé vitték őket, aki azt mondta nekik: – Válasszatok magatoknak olyan halált, amilyet akartok. Lehel azt kérte, előbb hozzák oda neki a kürtjét, ám mi­előtt belefújt volna, közelebb lépett a császárhoz, és úgy homlokon vágta, hogy az azonnal meghalt. Ismereteink szerint a X–XI. században Bizáncban készült, gazdagon díszített elefántagyar kürtöt eredetileg valószínűleg a bizánci cirkuszi játékok alkalmával használták, Jászberénybe kerülésének idejéről, körülményeiről biztos adatok nem állnak rendelkezésünkre.

I!

Cím: Jász Múzeum, 5100 Jászberény, Táncsics Mihály utca 5.  

Nyitvatartási idő: április 1-jétől október 31-ig: kedd–vasárnap 9–17, november 1-jétől március 31-ig: kedd–péntek 9–16, szombat–vasárnap 9–13 óráig 
Belépőjegyárak: felnőtt: 400 Ft , diák/nyugdíjas: 200 Ft 
Honlap: www.jaszmuzeum.hu

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG