Világutazók és mások

Gyönyörűséges fotókat talál az olvasó a mostani Utazás negyedik oldalán. Készítője, s a cikk írója, távoli és egzotikus helyre vándorolt el, s nem állhatta meg, hogy élményeit megossza önökkel. Sokszor felvetődik: közöljünk-e beszámolókat, amelyek a többség számára elérhetetlen helyekről szólnak? Mert ugye mit érdekli az átlag olvasót, milyen módon lehet az érintetlen korallzátonyok között búvárkodni.

Sokféle világutazót ismertem meg, mióta az Utazást szerkesztem. Volt persze közöttük olyan is, aki nem számolta a pénzt, s az utazásban a fényt és a presztízst kereste. Volt olyan is, akinek a fő célja az volt, hogy kipipálja térképén a lehető legtöbb nevezetességet. De ők voltak kevesebben. Sokan vannak, akik egész évben arra keresnek, hogy eljussanak a dél-amerikai piramisokhoz, vagy az afrikai esőerdőkbe. Megismertem olyan utazókat, akik Délkelet-Ázsia szerelmeseiként keresték fel a dzsungelvárosokat. Mások Indiát járták be azért, hogy az ottani emberek életét megismerhessék. Régen beszéltem már azzal a levelezőbarátommal, aki pár éve otthagyta a jól jövedelmező brókerállást Londonban, hogy egy lakókamionban végigutazza Dél-Amerikát.

Nem mindenki teheti ezt meg. Én például biztosan nem. Az viszont vigasztal, hogy itt a közelben is rengeteg látnivaló, tapasztalnivaló vár még ránk. Az meg különösen jó, hogy nem egyedül utazom. Elhiszik ugye nekem, nincs annál nagyobb öröm, mint amikor az ember (szülő) a gyerekeivel együtt lát újat, érdekeset. Várakat, városokat, különös természeti jelenségeket, kóstol új ételeket. Ez majdnem olyan jó, mint Nyugat-Pápua esőerdeiben kóborolni.

Top cikkek