Görög gyöngyszemek vitorlással

A mitológia szerint Délosz szigetének szikláiba kapaszkodva szülte meg Zeusz gyermekét Létó, aki Héra haragja elől már hosszú ideje vajúdva menekült szigetről szigetre.

Város a fok közelében - Fokváros

Fokváros alighanem bajban lenne, ha nem emelkedne a hátterében a Tábla-hegy.

Karpatosz: szörf és görög tradíciók

Az Égei-tenger déli részén, Rodosz és Kréta között félúton fekszik Karpatosz szigete. A két népszerű turistaparadicsom között fekvő görög sziget ragaszkodik hagyományaihoz és tradicionális életmódjához.

Delfinshow Ogyesszában

UTAZÁS TOP 50

Bolgár Aranyhomok - nem csak nosztalgia

A bolgár tengerparton lehet mindenről megfeledkezve az aranyló homokon sütkérezni, de lehet utazgatni és váratlan kulturális és gasztronómiai tapasztalatokat szerezni. A nosztalgiautazóval előfordulhat, hogy megtalálja azt a helyet, ahol egykor szakszervezeti beutaltként időzött - négycsillagos szállodává alakítva.

 

Parga: fehér strandok és teljes csend

Egy igazi görög sziget, anélkül, hogy sziget lenne - ez Parga, a bájos északnyugat-görögországi városka.

A északnyugat-görögországi Parga a szárazföldön fekszik, ám a távolról játékkockákra hasonlító színes házak, a hangulatos kis lépcsők és sikátorok, a Jón-tenger kékje és a fehér tengerpart mind a legszebb görög szigeteket idézik. Ráadásul anélkül, hogy a tömegturizmus rajta hagyta volna a bélyegét a tájon. A tavernák, éttermek és boltok aprók és emberléptékűek maradtak.

A kevesebb, mint négyezer fős városnak két strandja is van, ám a kikötőből félóránként induló vízitaxikkal könnyedén eljutni két nagyobb és kényelmesebb strandra is, a Valtosra és a Lichnosra is. Pargáról hajókirándulásokat is lehet tenni. Korfu olyan közel van, hogy partjait szabad szemmel is látni lehet, de érdemes egynapos kirándulást tenni a jón szigetekre vagy Paxosra és Antipaxosra is. Sőt az utazási irodák olyan hajóutakat is szerveznek, amelyek során a görög mitológiában szereplő helyeket járhatjuk végig: a Necromanteion jósdát, Zalongo és Gliki falukat és a mítoszokban gyakran emlegetett Acheron folyót.

A város teraszosan épült az öböl fölé emelkedő hegyekre, így egy strapabíró cipő nem árthat, ha sétálni támad kedvünk. Az emelkedők azonban ne riasszanak el senkit, mert felülről gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a környező szigetekre. Aki autóval érkezik, könnyedén bejárhatja a környező falvakat és hegyeket is, ahol számtalan látnivaló van. Ilyen például Pargától északra Sivota falu, amely egy páratlan szépségéről híres öbölben fekszik.

Mint a legtöbb görög város, Parga is gazdag történelmi emlékekben. A város fölé fellegvár romja magasodik, amelyet a XVI. században építettek a velencei hódítók. A számtalan csata és Parga fordulatokban gazdag történelme azonban megviselte az épületet. A város antik eredetű, 1401-ben azonban már a velencei birodalom kezén volt, és fontos állomásként szolgált a Korfuról az Égei-tengerre vezető hajóúton. A törökök háromszor foglalták el, Barbarossa, a török kalóz pedig földig rombolta. Napóleon is elfoglalta egy rövid időre, majd a XIX. század elején a brit korona egyik ékköve lett a városka. Nem sokkal később azonban Nagy-Britannia eladta Parga kikötőjét Ali pasának, aki a mai Albánia és Törökország egy részén uralkodott. A várost ekkor lakói egytől egyig elhagyták, a települést a pasa törökökkel népesítette be újra. 1924-ben újra teljesen kicserélődött a lakosság, a görög-török lakosságcsere óta ismét görögök lakják a várost.

A történelmi emlékek közti sétában vagy a strandolásban kimerült látogatók este számtalan kis étterem közül válogathatnak. A városka központja esténként megélénkül, a tavernák megtelnek. Bulizó turisták tömegeitől azonban nem kell tartani, Parga este is békés és nyugodt marad.

A pargai kikötő
A pargai kikötő
Top cikkek