Hanzáktól a HafenCityig

Vízpart vagy kultúra? - egy nyári hosszú hétvégét tervezve ki ne morfondírozott volna ezen a dilemmán? A megoldás az 1200 éves Hamburg lehet.

Görög gyöngyszemek vitorlással

A mitológia szerint Délosz szigetének szikláiba kapaszkodva szülte meg Zeusz gyermekét Létó, aki Héra haragja elől már hosszú ideje vajúdva menekült szigetről szigetre.

48 óra alatt Isztambulban

Hogy Törökországnak van-e helye Európában, arról megoszlanak a vélemények, de egy biztos: Isztambul európai.

Cseresznyeünnep Japánban

Izgalmas, ha egy ország arra figyel, mikor vonul végig rajta a virágözön.

Kelta téboly

Ez maga az őrület - mondja révült arccal mellettem egy fiatalember, a lorienti kelta fesztivál záróeseményén.

 

Ahol Homérosz az Odüsszeiát írta

A törökök által csak az Égei-tenger gyöngyszemeként emlegetett Ízmir egy hajókkal és jachtokkal teli nagy tengeröbölben található. Az ország harmadik legnagyobb városát időszámításunk előtt 3000-ben alapították, és kulturális sokszínűségéről híres. A hegyekkel körülvett tartomány kozmopolita; élénk környezettel lepi meg a látogatókat: vásárok, galériák, színházak és számos történelmi város várja az érdeklődőket.

A leventi jachtkikötő ideális kiindulópont az Ízmir-öbölben tett hajókázáshoz. Más földközi-tengeri országoktól eltérően Törökországban a partvidék már a nyolcvanas években is védett volt a túlzott beépítéstől - ezek az eredeti állapotukban megőrzött partok gyakran csak a víz felől közelíthetőek meg. Így a szenvedélyes vitorlázók úgy ismerhetik meg az érintetlen vidékeket, ahogy azok évszázadok óta fennállnak.

A líkiai partok egy csendes öblében, festői környezetben fekszik Kas városa. Az egykori kis halászvároskát máig elkerülte a tömegturizmus, ezért az idelátogatók hamisítatlan tradicionális atmoszférával találkozhatnak. A kék csíkos jachtok egy apró, idilli kikötőből hajózhatnak ki a kristálytiszta, türkiz színű vízre, hogy elérjék a környéken fellelhető, finom, fehér homokkal borított strandok egyikét. A líkiai partok azonban nem csak a vitorlázás miatt vonzóak, Kas egyre népszerűbb a búvárok körében is. A városka közelében negyven kiemelkedő búvárhely található.

Sehol máshol Európában nem lehetséges olyan közel vitorlázni az ásatásokon feltárt antik városokhoz, mint Törökország déli partjainál. Az utazás egyik fénypontja Ephesus lehet, amely Pál apostol idejében Kis-Ázsia legnagyobb városa volt. A legközelebbi kikötő Kusadasi Setur, amely alig 18 kilométerre található.

Az általában észak-északnyugati irányból fújó, mérsékelt szél a nyári hónapokban ideális a vitorlázáshoz, és a forróságot is elviselhetővé teszi. Tavasszal és ősszel inkább csak tapasztalt vitorlázók kihajózása javasolt az erős délkeleti szél miatt. Ahhoz, hogy a jachtot biztonsággal visszavezethessük a kikötőbe, ilyenkor nagyon gondosan kell figyelni a barométer jelzéseit. Ha a légnyomás túl gyorsan esik, akkor egy déli vihar közeledik, és feltétlenül biztonságos kikötőt vagy kikötésre alkalmas helyet kell keresni.

Antik agora a modern városban
Antik agora a modern városban
Top cikkek