Al-Kaida támadás USA-hadihajó és izraeli reptér ellen?

Rakétát lőttek egy amerikai hadihajóra a jordániai Akaba kikötőjében s az izraeli Eilat repülőterére. Magát az al-Kaidához kötődőnek nevező csoport jelentkezett elkövetőként.

Egymillió embert vár Komárom

Ha minden jól megy, másfél év múlva újabb taggal bővülhet a hazai világörökségi listások tábora.

Újabb harcok a Fatah és Hamász között

Az előző éjjel tető alá hozott tűzszüneti megállapodás ellenére újabb összecsapások törtek ki hétfő reggel a Fatah és a Hamász palesztin szervezetek fegyveresei között a Gázai övezetben.

Szíria békeajánlatot tett Izraelnek

Szíria békemegállapodási javaslatot tett Izraelnek török közvetítőkön keresztül, és várja a zsidó állam válaszát, mielőtt közvetlen tárgyalásokat kezdenének a két ország képviselői - jelentette be csütörtökön Bassár el-Aszad szíriai elnök, megnyitva ezzel a szíriai-török-francia-katari négyes csúcstalálkozót Damaszkuszban.

Békét kért a pápa a Szentföldre

XVI.

 

Felújítják Haifa egyik jelképét

Izrael egyik leglátogatottabb helyét, a haifai bahá'í kertek központi épületét, a Báb sírszentélyét 2009 januárjától kezdték felújítani. A világörökség részének nyilvánított, aranyozott kupolával ellátott szentély a Karmel-hegyen található, az egy kilométer hosszan elnyúló, 19 teraszon elterülő kertben.

Haifa egyik jelképe lett a Báb szentélye, mely 1953-ra épült fel teljesen, és mostanra szükségessé vált a felújítás. A négy évig tartó munkálatok során megerősítik az épület szerkezetét a földrengések ellen, kicserélik a vasból készült dekorációs elemeket rozsdamentes acélra, restaurálják a faragott köveket, kicserélik az elektromos vezetékeket, és elvégzik a kupola felújítását is. A Báb szentélye az emberiség és a vallások egységét szimbolizálja.

A szentélyt alulról és felülről 9-9 teraszon lévő kert övezi, melyek hasonlóak, de nem egyformák. A híres kertek általában vagy csak szigorúan szimmetrikus franciakertek, vagy csak szabálytalan angolkertek. A bahá'í (perzsa) kertekben viszont ezek egysége jelenik meg: a központi lépcsősor mentén franciakertben gyönyörködhetünk, melyet a kert szélén angolkert vált fel fokozatosan. A teraszok alatt két városi út is áthalad, de a rajtuk átvezető hidak oly szélesek, hogy nem törik meg a kertek egységét. A járdák egy részét összetört égetett agyagcserép fedi - a vörös szín jól mutat a virágokkal. (MTI)

Top cikkek