A Tisza-tó egész évben vár

A Tisza-tavi régió télen is barátságos, családias környezettel várja a vendégeket.

Hegyközségek sík vidéken

Hegyet Szegednek! - hangzott a választási ígéreteket kifigurázó felszólítás néhány éve, a legutóbbi kampány idején.

Daruvonulás: a legszebb őszi előadás

A hortobágyi pusztán az októberi természet leglátványosabb produkciója a daruvonulás, amikor egyszerre akár több ezer madarat is láthatunk a magas égen szárnyalni.

Kikelet- köszöntő

E melléklet oldallevonatait lapozgatva tűnt fel, hogy több cikkünk címében is szerepel a tavasz.

Vadászbárd, nyúlbefogás, és egy motorfűrész

Miért mennénk be egy zárt épületbe - egy múzeumba -, amikor kint gyönyörű a táj, közelükben csobog a patak, beszívhatjuk a fenyők illatát és hallgathatjuk a rigók dalát?

 

Hívogat a Szalajka-völgy

A Bükk-hegység négy évszakos turisztikai látványossága a Szalajka-völgy az azonos nevű patakkal, a vízesésekkel, pisztrángokkal és épített nevezetességeivel. Már nem csak az erdei levegő és a csörgedező csermely vonzza a kirándulókat Szilvásvárad gyönyörű környezetébe.

A Heves megyei faluban még március végén is mindent hó takar, ám a turisták télen is megtalálják a természet szépségeit. A völgy bejáratától jobbra ilyenkor csendes a lovas pálya, ám belül, a lovardában zajlik az élet. A híres szilvásváradi ménesből kikerült sportlovakkal ilyenkor is foglalkozni kell.

A patak folyásával szemben haladva síelésre vágyó kirándulók próbálhatják ki tudásukat a felvonóval rendelkező sípályán. Ennek szomszédságában működik az univerzális bobpálya. Feljebb van a kalandpark, ez a fiatalok ügyességét teszi próbára. A kerékpárkölcsönző ilyenkor nem üzemel, sőt az erdei kisvasút mozdonya is téli álmát alussza. Gyalog lehet csak eljutni a fennsíkra, miközben sorra hagyjuk magunk mögött a látnivalókat: Sáfrány László pisztrángtelepét, a vadaspark állatait, a halastavakat, a sziklaforrást, az erdészeti múzeumot, majd ha már úgy éreztük, hogy elfáradtunk és visszafordulunk, megpillantjuk a Fátyol-vízesést. Ezután az tesz kíváncsivá, honnan ered ez a bővizű forrás, ezért átsétálunk a fennsíkon, és nagyokat kortyolunk a barlangból kizúduló kristálytiszta karsztvízből. Közben már kapunk információt arról is, merre van az ősember barlangja, amit mégsem hagyhatunk ki.

Top cikkek