Múzeum Erdős Renée szenvedélyes életéről

Az ember már csak olyan, hogy ha tudomást szerez arról, miszerint a főváros XVII.

Bölcső szalagokkal, hárfa vadrózsával

Havas esőben érkeztünk a nagytétényi barokk kastélyhoz, de biztosak lehettünk benne, hogy a velünk egy időben érkezőket sem az eső verte be az előcsarnokba.

Hantás Flóra magáért beszél

Olyan krémest, amilyet a tabáni Ruszwurm cukrászdában készítenek, sehol másutt nem kapni.

Élhet-e a boldogság barlanglakásban?

A Veréb utcai Barlanglakás Emlékmúzeum gondnoka fürge léptekkel iparkodik előttünk lefelé a kőlépcsőkön, hiszen még nem öregember.

Aquincum egyre nagyobb

Mintegy 1750 évvel ezelőtt - akkor volt Aquincum, a római Alsó-Pannonia székhelyének fénykora - a mai Óbuda területén és közvetlen környékén legalább hatvanezren éltek.

 

Polgári palotától bérházak konyhájáig

A töretlen ívű karrierek igen ritkák. Lám, a mostanában szitokszóként is használatos gáz is miképpen tündökölt még 1826-ban, Kappel Frigyes pesti bankár Bálvány utcai házán kültéri világításként - és hová jutott napjainkra. Mindenesetre múzeuma van a budapesti Köztársaság téren, amit mindközönségesen csak gázmúzeumként emlegetnek.

Fáy András így üdvözölte a gázvilágítás szükségességét bizonygató városatyák ténykedését: "Óriási léptekkel halad előre Pest, minden év közelebb hozza Bécshez" - miközben Jókai a Nemzeti Színház világításáról ekképp nyilatkozott 1837-ben: "Ennek a gáznak egy kicsit áporodott savanyú káposztaszaga volt, de eltűrtük, nemzeti büszkeségből."

A Fővárosi Gázművek Zrt. Köztársaság téri központjában - amelynek helyén, az akkori Lóvásár téren, az első pesti gázgyár felépült 1856-ban - most múzeum is várja az érdeklődőket, ahol a gáz tündökléséről mindezeken kívül sok más is kiderül. Köszönhetően egyebek között Gulyásné Gömöri Anikónak, akiről tudni kell, hogy családi indíttatásból vállalkozott a múzeum megteremtésére és gondozására. Édesapja, Gömöri Géza, a Gázművek korábbi vezérigazgató-helyettese ugyanis úgy rendelkezett, hogy a világítógázról az olcsóbb (akkor épp olcsóbb) földgázra való áttérés során kiérdemesült régi készülékeket össze kell gyűjteni, nem szabad kidobni semmit. Már csak azért sem, mert a régi készülékek alkatrészeit a felújításnál hasznosíthatják. Így maradhatott meg a későbbi múzeum gerince: konyhai tűzhelyek, kis és nagy vízmelegítők, fürdőkályhák, gázkandallók, korabeli mérőkészülékek, térképek a belső kerületekben kiépített csőhálózatról, megjelölve rajtuk a gázlámpák elhelyezkedése. Igaz, gázlámpák a gyűjtéskor már nemigen akadtak, egy részük Bécsben tűnt fel később, hangulatos korfestő elemeként egy-egy térnek.

A gázt 1880-ig szinte csak világításra használták, a háztartásokban lassan terjedt el, de nem volt megállás. "Gázzal világítok, sütök, főzök, vasalok!" - hirdette a szlogen az 1820-as évekbeli plakátokon, a pestiek pedig százával özönlöttek az előbb a Károlyi-palotában kibérelt, majd a Gázművek Rákóczi úti központjával bővült bemutatótermekbe, hogy tanulmányozzák a gázkészülékekkel működő mintakonyhákat. A Pesti Hírlap 1935 karácsonyán lelkesen üdvözölte, hogy a gázzal működő hűtőszekrények megjelenésével nem kell többé a jegest lesni az ablakból, a bérházak mosókonyháiban pedig korszerű gázmosó üstök könnyítették meg a háziasszonyok életét.

Noha Weiss Manfréd csepeli gyárában az 1920-as évek végétől gyártották a különböző gázkészülékeket, a kiállított eszközök leginkább az 1980-as és az azt követő évekből valók. Különlegességnek számít egy 1857-ből való kandalló, mai szemnek azonban látványosságszámba megy egy mégoly hétköznapinak számító, vörösréz köpenyes fürdőszobai vízmelegítő is. S habár a gázmérő órák inkább csak a szakmához értőknek mondanak valamit, kiderül, hogy köztük is akad kuriózum: az Elster ipari vizes mérő például, amely 1912-ben a világ egyik legnagyobb gázmérőjének számított.

Az 1940-es évekből való mintakonyhánál a laikus nézelődők, gyakorló háziasszonyok pedig kiváltképp hosszabban időznek. Ez az a hely, ahol gázzal üzemelt a vízmelegítő, a hűtőszekrény, a tűzhely, de még a vasaló is.

Info

A gázmúzeum a Köztársaság tér 20. szám alatti épületben hétfőnként 9-14 óra között fogadja a telefonon előzetesen bejelentkező látogatókat. Gulyásné Gömöri Anikót keressék nyitvatartási idő alatt, a (06-1) 477-1126-os számon.

Az utcai gázlámpák kora
Az utcai gázlámpák kora
Top cikkek