Goa, az európaiak Indiája

A kedélyesen hullámzó tengerben monokinis európai lányok és színes száriba burkolózott indiai nők fürdenek.

Thaiföldön most van a főszezon

A magyarországi utazási irodák immár nyugodtan kínálhatják thaiföldi programjaikat.

Bon Bini Curacao

Itt a hétvége, és jönnek a környék - Kolumbia, Venezuela - módosabb emberei, hogy eltöltsenek egy-két napot Curacaón. Fővárosa, Willemstad az egyetlen a karibi térségben, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára

Jekatyerinburg: séta a 'zárt városban'

Az egykori Szverdlovszkot zárt várossá nyilvánították: külföldit csak ritkán engedtek be - a KGB tudta nélkül akkor sem tehetett egy lépést sem.

Tavaszi szigettúra az adriai Mljet-expresszel

Mediterrán dzsungel övezte, különleges belső tórendszer - az Adria legzöldebb szigete Odüsszeuszt hét évre ejtette rabul.

 

Klimatizált sivatag

Az Ezeregyéjszaka mesés városállama. A grandiózus építkezések, az olaj, a milliárdos sejkek, a klimatizált sivatag hazája, az ingatlanspekulánsok eldorádója, orosz és arab "pénzmosoda", a Perzsa-öböl Hongkongja: Dubai. Ahol némelyek repülőgéppel szállíttatják Londonba kedvenc sportkocsijukat - olajcserére, ahol luxuskórház épült a sólymok és a tevék számára, hiszen a szultáncsemeték kedvenc sportja a sólyomvadászat és a teveverseny.

Pedig harminc éve még halászfalvak és beduinsátrak álltak itt, s a pásztorok teveürülékkel kenték be az újszülöttet, hogy fertőtlenítsék. Ma a Kalózpart a XXI. század sikersztorija, itt a legmagasabb az egy főre jutó nemzeti jövedelem, az oktatás, a társadalombiztosítás ingyenes, az emirátus szociális hálóját a legfejlettebb nyugati államok is megirigyelhetik. Ráadásul ez a világ leggyorsabban fejlődő városa, hiszen a Dubait negyedszázada irányító Al Maktoum-dinasztia vezetője, Mohammed bin Rashid csak gigantikus beruházásokban gondolkodik. Dubai a világ legnagyobb vámszabad kikötője, itt épül a föld legdrágább szállodája, a világ leghosszabb ívhídja, háromszáz kilométeres metrót terveznek a homokdűnék alatt, a pálmalevél alakú mesterséges szigetcsoportokon épülő villák nagy része pedig már elkelt.

No de hol van már a tavalyi hó? Legfeljebb a mesterséges síparadicsomban, a Skin Dubai pályáján, amit a Mall of the Emirates nevű bevásárlóközpontban építettek (huszonháromezer négyzetméteren), hogy két tárgyalás között beugorhasson síoktatójához a burnuszos üzletember.

Sokan persze azt jósolják, hogy az olajbevételek majd ugyanúgy elolvadnak, mint a műhó. A legfrissebb hírek szerint ugyanis inog már a dubai kártyavár. A Nakheel Properties, a legnagyobb (állami) építőipari cég már bejelentette, hogy egyelőre lemond az egy kilométer magas (szó szerint kacsalábon forgó) felhőkarcoló építéséről, világrekordnak marad a Burj Dubai nevű torony, amelynek munkálatai hétszáznyolcvan méternél tartanak, s már így is a világ legmagasabb épülete. Naponta százával bocsátják el a vendégmunkásokat, az ingatlanárak hetek alatt ötven százalékot estek, bekövetkezhet, ami az angol, amerikai, (és ne lepődjenek meg: magyar!) befektetők számára sokáig lehetetlennek tűnt: az arábiai ingatlancsodáról kiderülhet, hogy felfújt lufi.

Az átlagturistát persze mindez nem fogja zavarni. Sőt! A zajos építkezések, őrült közlekedési dugók helyét újra átveszi a nyolcvanas évek turistaparadicsoma, amikor Dubai még az öt "s"-szel hirdette magát: Sun, sand, sea, shopping, safety ("Napfény, homok, tenger, vásárlás és biztonság"). Paradicsomi strandok, a sivatag végtelen varázsa, a több száz éves arab vitorlások, a dhauk romantikája, a régi város, az Al Fahidi Fort egzotikuma, a híres Dubai Gold Souk, az aranybazár, ahol szerény becslések szerint háromszáz kereskedő tíz tonna (!) aranyat kínál, a deirai halpiac, ahol még gyöngyhalászokkal is találkozhatunk. Történeteiket persze elővigyázatossággal kell hallgatni, hiszen Naszreddin Hodzsa unokái ma is köztünk élnek. A gyorsan meggazdagodott tevehajcsárok mentalitására azonban mégiscsak jellemző az alábbi történet. Az egyik olajsejk naponta hatalmas összegű készpénzt vett ki a First Gulf bank központi fiókjából, és semmiféle elismervényt nem volt hajlandó aláírni. Amikor újabb kétmillió dolláros követeléssel állt elő, a kétségbeesett bankelnök megparancsolta az ügyintézőknek, hogy ezúttal bizonylat nélkül át ne merjék adni a pénzt. Félóra múlva jöttek is boldogan az alkalmazottak, lobogtatva egy gyűrött papírlapot. Ez állt rajta: "Alulírott, elismerem, hogy átvettem két zsák pénzt."

Lehet, hogy Dubai számára is elérkezett az igazság órája?

Hasznos információk

Vízum: ingyen bepecsételik érkezéskor. Harminc- vagy hatvannapos.

Klíma: május végéig elviselhető a hőség.

Nyelv: angolul mindenki beszél, de ne feledjük, hogy az emírségekben 135 nemzetiség él és dolgozik. Hivatalos pénz: a dirham (AED). 1 USD = 3,67 dirham. A dollárt majd mindenütt elfogadják.

Dubai a világ legbiztonságosabb városa. Oka: egyetlen félrelépés, és örökre megvonják a féltett munkavégzési engedélyt. A kábítószer-fogyasztást és az iszlám hagyományok megsértését szigorúan büntetik.

Top cikkek