Csillagtúra Hippokratész szigetén

- Szerinted akkor most megvettük? - pislogunk egymásra, miközben ülünk a bőrkabátüzlet közepén lévő fotelekben, s szorongatjuk az ihatatlanul forró, a betérőket ezért legalább negyedórára a boltban marasztaló almateát.

48 óra alatt Isztambulban

Hogy Törökországnak van-e helye Európában, arról megoszlanak a vélemények, de egy biztos: Isztambul európai.

Ahol Homérosz az Odüsszeiát írta

A törökök által csak az Égei-tenger gyöngyszemeként emlegetett Ízmir egy hajókkal és jachtokkal teli nagy tengeröbölben található.

Ha egy nap Isztambulban, akkor Sultanahmet

Célszerű előre megtervezni a programot Isztambulban, ugyanis a 13 millió lakosú, dombokra épült nagyváros csaknem húszezer látványossággal dicsekedhet.

A Török Saint-Tropez

UTAZÁS TOP 50

 

Tíz új jachtkikötő épül Isztambulban

8333 kilométeres partszakasz, kikötőhelyek százai és számtalan érintetlen strand teszi Törökországot a vitorlázás paradicsomává. A "kék utazás" - azaz a nagy kékség felfedezése egy gulet, azaz jacht fedélzetén - napjaink egyik legfelkapottabb szórakozása. Még Isztambul is favoritnak számít a "kék utazás" rajongóinak körében.

A város 2010-ben - Pécs és Essen mellett - Európa kulturális fővárosa lesz, és ez alkalomból Isztambul vonzáskörzetében tíz új kikötőben 5500 kikötőhely kialakítását tervezik. A milliós metropolisz pompás természeti környezettel, gyönyörű naplementékkel, tiszta, kék vízzel, valamint a bizánci és oszmán történelem emlékeivel járul hozzá egy felejthetetlen vitorlázáshoz.

A jacht-iparág az elmúlt negyven évben figyelemre méltóan fejlődött Törökországban. Ezért - mindenekelőtt a déli partvidéken, Isztambul és Antalya között - számtalan új kikötővel találkozhatunk, amelyek megfelelnek a nyugat-európai szabványoknak. A tengeri utazás legkedveltebb induló kikötői Bodrumban, Marmarisban, Göcekben és Fethiyében találhatók. Emellett megjelennek a ma még a turisták által felfedezetlen területek is, amelyek egy része csak hajóval közelíthető meg. A Boszporusznál fellelhető, vitorlázásra alkalmas területek mindenekelőtt meleg klímával, tartós szelekkel és vendégszerető helyiekkel csalogatnak. A Földközi-tenger, az Égei-tenger, a Márvány-tenger és a Fekete-tenger révén az ország a különböző partszakaszok óriási választékát kínálja a hajózás szerelmeseinek.

A török vízi közlekedési eszköz, a gulet egyedülálló formája a gyakorlatias hagyományokat köti össze a kék utazásokra jellemző pihenési stílussal. Sok évvel ezelőtt ezt a hajótípust halász- és szállítóhajóként használták. Ma ezek a hajók elsősorban a tengeri nyaralások tágas lakóhajóiként funkcionálnak. A leginkább Bodrum, Bozburun, Marmaris és Isztambul hajógyáraiban épülő, fából készült hajók teljes komforttal és kiszolgálással kínálnak elegendő helyet 8-12 utas számára. A tágas hajókabinok egy-négy vendég elszállásolására alkalmasak. Az óriási óceánjáró gőzhajókon való utazással szemben ezekkel a szimpatikus, kisméretű fahajókkal rejtett partszakaszok is felfedezhetők, hiszen az útvonalat egyedileg alakíthatjuk ki. A kis kikötők és kikötésre alkalmas helyek intimebb és személyesebb élményt kínálnak, amelyet a nagy hajókon utazva sohasem tapasztalhatnánk meg.

Isztambul látképe az öböl felől Fotó
Isztambul látképe az öböl felől Fotó
Top cikkek