Visszanyeri régi arcát az edelényi barokk kastély

Megszépül az ország egyik legnagyobb kastélya, az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély - a támogatási szerződését a héten írták alá a Borsod megyei kisvárosban.

Az észak-magyarországi Operatív Program Turisztikai Attrakciók Fejlesztése keretében kezdődhet meg az edelényi Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ névre keresztelt program csaknem 2,2 milliárd forintos beruházása. A több mint 1,8 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló fejlesztés révén megújul és új funkciókkal bővül Magyarország egyik legnagyobb barokk épülete.

A beruházás során elkészül a kastély épületrekonstrukciója, és felújítják a teljes kastélypark területét csaknem 50 hektáron. Elvégzik a mintegy 300 évvel ezelőtt épített műemlék főépületének külső-belső felújítását, a termeiben található művészeti értékek restaurálását, illetve az épület turisztikai-kulturális hasznosítását is. Visszaállítják a kastély környezetének szigetjellegét, a Bódva folyó túloldalán egy fogadóépületet alakítanak ki. A beruházás várhatóan 2011-re készül el. A kastélyt a tervek szerint öt év múlva már évente százezren fogják látogatni.

Az Aggtelek kapujában álló edelényi épületegyüttes az ország hetedik legnagyobb kastélya. Az 1716-30 között létrejött épületet a lotaringiai származású L'Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A kastély emeleti hét szobájának rokokó díszítőfestése a legteljesebben fennmaradt világi falképegyütteseink közé tartozik. Külön érdekessége, hogy a falképek női figuráinak mindegyike vélhetően Mária Terézia arcmását mutatja.

A XIX. században Edelény a Szász-Coburg-Gothai hercegi család birtokába került. A família életében nem számított jelentősnek a kastély, s egy részét 1861-ben járásbíróság céljaira engedték át. 1928-ban az Igazságügyi Minisztérium tulajdonába került a kastély, melyben még börtönszárnyat is létesítettek. A második világháború után lakások, óvoda, járási ügyészség kapott helyet a kastélyban, parkjának jelentős részét pedig felszabdalták, a barokk kert helyén futballpályát alakítottak ki 1945 után.

Az 1990-es években hosszú ideig üresen álló és romló műemlék együttest 2001-ben vette át a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, és elvégezte a legégetőbb állagvédelmi munkákat. 2004-2006 között egyes részek helyreállítására is sor került, s az intézmény 2006-ban kezdte meg a 2,2 milliárd forintos uniós projekt kimunkálását.

A tervek szerint 2011-re újul meg a barokk épület
A tervek szerint 2011-re újul meg a barokk épület
Top cikkek