Válság ellen láss világot!

Nyugaton ritkábban, rövidebb időre, kevesebbért, de utazni fognak az emberek - állítja a Turisztikai Világszervezet főtitkára.

Földrengéseket, szökőárakat és terrorista merényleteket túlélt a nemzetközi turizmus, a mostani gazdasági világválság azonban gyökeresen eltérő bizonytalansággal fenyegeti a világ GDP-jének mintegy 9-10 százalékát adó globális ágazatot. A Turisztikai Világszervezet, az UNWTO óvatos becslése szerint a nemzetközi turizmusban az idén akár kétszázalékos visszaesés is bekövetkezhet - erről Taleb D. Rifai, a madridi székhelyű szervezet főtitkára beszélt Berlinben külföldi újságírók előtt annak kapcsán, hogy a német fővárosban megnyílt a legnagyobb európai turisztikai kiállítás és börze, az ITB.

Tavaly két százalékkal nőtt a nemzetközi turizmus, a múlt év nyarától azonban jól látható a lefelé ívelő trend. A német sajtó szerint az itteni utazási irodák a foglalások tekintetében november és január között voltak a mélyponton, februártól megélénkült a kereslet - a távolabbi úti célok között a német piacon Spanyolország és Törökország a két nagy sláger.

A korábban hazája, Jordánia turisztikai tárcáját is irányító idegenforgalmi szakember arra ösztönözte a kormányokat, hogy tekintsék konjunktúraélénkítő csomagjaik egyik fő elemének a turizmust, amely közvetlenül hat olyan ágazatokra, mint a közlekedés, az élelmiszer- vagy az építőipar. - Itt az idő az idegenforgalmat nehezítő akadályok lebontására, az (utazással kapcsolatos) adók csökkentésére, a vízumpolitikák könnyítésére - hangoztatta a 161 országot tömörítő UNWTO vezetője.

Európában és Észak-Amerikában a trend azt mutatja: az emberek ritkábban, rövidebb időszakokra és persze kisebb költségvetéssel, főleg olcsó ajánlatokat keresve, de utazni fognak - az utazás itt az életforma részévé vált. Érdekes jelenség, hogy miközben a nyugati világban, így Németországban is a kormányok a belföldi turizmust propagálják, a "feltörekvő" úti célok, például Brazília, India és Kína iránt változatlan az érdeklődés. Kínából tavaly 45 millióan jöttek Európába, Peking e számot 2012-re meg akarja duplázni annak reményében, hogy az európai utazási irodák hasonló nagyságrendben szerveznek be az ázsiai országot felkereső turistákat.

A főtitkárt a globális válságban elsősorban azok a fejlődő országok aggasztják, ahol a turizmus adja a GDP 70-80 százalékát. Az UNWTO különösen Afrikára figyel: a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság az idegenforgalom szempontjából játékba hozhatja az egész fekete kontinenst.

Pápua táncos a berlini kiállításon
Pápua táncos a berlini kiállításon
Top cikkek