Kocsi: három nap időutazás

Az izgága tengerparti Kocsiban (Kochi) a többségi hinduk mellett vannak keresztények, továbbá mozlimok, szikhek, dzsainisták és buddhisták, sőt, egy kis zsidó kolónia is él itt.

Bon Bini Curacao

Itt a hétvége, és jönnek a környék - Kolumbia, Venezuela - módosabb emberei, hogy eltöltsenek egy-két napot Curacaón. Fővárosa, Willemstad az egyetlen a karibi térségben, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára

Korzika: vadmalacok a szerpentinen

Napóleon állítólag azt mondta, hogy már az illatáról felismerné Korzikát.

Város a fok közelében - Fokváros

Fokváros alighanem bajban lenne, ha nem emelkedne a hátterében a Tábla-hegy.

Karpatosz: szörf és görög tradíciók

Az Égei-tenger déli részén, Rodosz és Kréta között félúton fekszik Karpatosz szigete. A két népszerű turistaparadicsom között fekvő görög sziget ragaszkodik hagyományaihoz és tradicionális életmódjához.

 

Thaiföldön most van a főszezon

A magyarországi utazási irodák immár nyugodtan kínálhatják thaiföldi programjaikat. A helyi turisztikai hatóság adatai szerint január közepétől már naponta több mint 30 ezer külföldi vendég érkezett Bangkok nemzetközi repülőterére, amelynek forgalmát - mint emlékezetes - november végétől nyolc napon át tüntetők bénították meg. A főszezon, legalábbis az európai turisták szempontjából, mostantól április végéig tart.

A 2004-től működő www.tri padvisor.com évi mintegy 20 millió internetes szavazója szerint Thaiföld hat körzete szerepel a világ és így Ázsia legkedveltebb turisztikai célpontjai között: első helyen az Andaman-tenger thaiföldi öblében fekvő Phi Phi-sziget, amelyet a jóval nagyobb Phuket-sziget, majd Krabi körzete, az egykori északi főváros, Chiang Mai, majd a Phangan- és a Tao-sziget követ. A Phi Phi- és különösen Phuket-sziget a hetvenes évektől - kezdetben a hátizsákos európai és ausztrál fiatalok által - felfedezett turistaparadicsom napjainkban már, mondhatni, "betelt", miközben az utóbbi időben Krabi és az említett Phangan- és Tao-szigetek vették át a felfedező hajlamú turisták érdeklődését. S noha immár ezek sem "szűz" területek, épültek már itt is a bungalókon kívül szállodák, a fő vonzerőt azért még mindig a környezet viszonylagos érintetlensége adja. Az áttetsző tengervíz kitűnő búvárhelyeket rejt, a fantasztikus homokos part és a csodálatos naplemente is sokakat vonz ide a thai konyha rák- és halféleségei mellett.

Az utazási irodák "legolcsóbban" a Bangkoktól mindössze két és fél órányi buszútra lévő Pattaya szállodáit ajánlják. A tenger kínálta kikapcsolódáson, a gyógymasszázsszalonokon kívül a város éjszakai életéről, bárokkal zsúfolt sétálóutcáiról is híres. Egy fokozattal már drágább a mintegy 550 négyzetkilométernyi Phuket-sziget, minthogy Bangkoktól délnyugatra majd másfél órányi repülőútra van; hacsak nem érkezik ide a vendég valamelyik európai nagyvárosból közvetlen charterjárattal. Évi ötmillió turista tölt itt legalább egy hetet, s a pénztárcától függően napi 20 dolláros bungalótól 300-400 dolláros luxuslakosztályig válogathatnak a szálláslehetőségek között.

A sziget nyugati partját a hegyszirtek szabdalják festői öblökre. Északról délre több mint egy tucat plázs található, szinte mindegyiknek más a hangulata, varázsa. Patong a legkedveltebb az esti szórakozásra is vágyók körében, itt is megtalálható a Pattayára jellemző éjszakai pörgés: diszkók, bárok, utcai teraszok s a késői órákig nyitva tartó boltok sora. A nagy szállodák közül említhető például a 250 szobás JW Marriott, 11 hektáros területen a Mai Khao-öbölben, közvetlenül a tengerparton, Patongnál pedig az Amari (két úszómedencével). Aki viszont az intimitást, a nyugalmat, netán kisgyerekekkel a családi pihenést részesíti előnyben, az válassza inkább a Karon- vagy a Kata-öböl valamelyik szállodáját. Ám ha valóban különleges körülményekre, így pálmafáktól övezett, a tengerhez lesimuló domboldalon önálló villára vágyik, akkor e sorok írója a Pansea-öbölbeli The Chedi hotelt ajánlhatja.

Phuket keleti partján a kikötő a fő helyszín, innen indulnak az egynapos túrákra a Phi Phi-, a James Bond avagy a Phangan- és Tao-sziget felé a hajók és motoros gyorsnaszádok. A Royal Phuket Marina egyben Ázsia egyik legnagyobb jachtkikötője is, amelyet luxusvillaházak, üzletek, éttermek öveznek - a milliomosok találkahelye. Bár Phuket-szigeten százezer feletti a vendéghelyek száma, újabb és újabb beruházásokra kerül sor, így 2008 végén adták át a sziget délkeleti részén, festői környezetben - szemben Lon szigetének hegyével - a Vijitt üdülőhelyet 92 villaházzal, két, nagyméretű úszómedencével (www.vijittresort.com). Ugyancsak az ínyenceknek, így a vastagabb pénztárcával rendelkezőknek ajánlható a Sarojin ötcsillagos luxus "boutique" hotel Khao Laknál, amely Phuket-szigettől, az ottani repülőtértől egyórányi autóútra van északra a nyugati partszakaszon. Khao Lak tizenegy kilométer hosszú, lágy, homokos partjának köszönhetően már a hetvenes évektől a hátizsákos turisták paradicsoma volt, elsősorban a természet, a csend és a fürdés szerelmeseinek ajánlható. A Sarojin hotel főleg nászutasoknak kínál megkülönböztetett kiszolgálást.

Top cikkek