Pincérvétek és miskolci városmarketing
Köröm, bőrke, füle, farka: a sertés ezen részei kellenek egy jó kocsonyába. Béka a receptekben nem szerepel. Pedig a mondás szerint pislog, mint miskolci kocsonyában a béka. A történet a XIX. századra datálódik, amikor a kedvelt étellel a következő esett meg: egy borospincébe dermedni tett tál kocsonyába béka ugrott, és beleragadt. A figyelmetlen pincér így tálalta fel a borkorcsolyát. A kor leleményes kereskedői rögvest meglátták a sztoriban rejlő pengőket: képeslapon, emléktányéron terjesztették a nevezetes esetet országszerte.
A kocsonya "legendája" mára a miskolci városmarketing része - a Barlangfürdővel és Lillafüreddel, a diósgyőri Kaláka fesztivállal egyetemben. A február 20. és 22. között tartott idei rendezvényhez a város minden magára valamit adó vendéglője társult, hiszen a látványkocsonyák kreálása a séfek számára szakmai kihívás. Téved, aki azt hiszi, hogy csak sertéshúsból készülhet remegő finomság: akad, aki halat használ, és ízlés szerint ehetjük paprikával, citrommal vagy anélkül. Már hivatalos fesztiválital is van, a Korty tokaji aszúkivonatból és hernádvölgyi maláta házasításából, miskolci karsztvíz hozzáadásával készül.