Nosztalgiavillamos a Balaton partján

Merész tervvel állt elő a Balaton Fejlesztési Tanács munkacsoportja: villamosjáratokat indítanának Keszthely és Hévíz között. Az ötlet meglepő, de nem új: száz éve már terveztek Keszthelyre villamost.

Vissza a Balatonhoz, most olcsóbb!

A kedvezményvadászoknak május után novemberre ismét a Balatont ajánlhatjuk: a tó körül tucatnyinál több szálloda vesz részt a Vizek Éve program keretében a 3=4 akcióban.

Szentjánosbogár-séta és krumplinap

Június 19-28.

Hűsítő habokból gyógyító vizekbe

A Balatonnál vakációzóknak nem csak az esős, hűvös napokon érdemes ellátogatniuk a közeli gyógyfürdőkbe: Zalakaroson és Hévízen is több újdonsággal várják, egyebek mellett éjszakai mártózásra, koncertekkel kísért fürdőzésre invitálják a turistákat.

Tó, hegy, ember, szivárvány

Mészöly Gézától Csók Istvánon keresztül Bartha Lászlóig sok jeles művésznek volt kedves témája a Balaton.

 

Madármentők Fenékpusztán

Évente több száz szárnyas köszönheti életét a fenékpusztai madármentő és -gyűrűző állomásnak. Azt, hogy a vadregényes vidéken működő menhelyen miként segítenek a beteg, sérült madarakon, "árva" fiókákon, bárki megnézheti, sőt akár ki is próbálhatja.

Gólyát, erdei baglyot vagy éppen egerészölyvöt etetni? Akár ezt is kipróbálhatják azok, akik ellátogatnak a Keszthelytől nem egészen öt kilométerre lévő Fenékpusztán 1985 óta működő madármentő és -gyűrűző állomásra. A 71-es főút és a Balaton közötti vadregényes - erdővel, nádassal, legelővel körbeölelt - vidéken működő menhely szakértői ugyanis nemcsak megmutatják azt, hogy miként kell gondozni, gyógyítani a madarakat, hanem be is vonják a munkába azokat, akik kedvet éreznek ehhez.

- Gólyák, egerészölyvek, sólymok, ludak, vörösvércsék és baglyok vannak jelenleg az úgynevezett repatriáló, azaz a fiókák felnevelését segítő és a sérült madarakat gyógyító részlegünkön - mondta Darázsi Zsolt, a fenékpusztai állomást fenntartó Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala megyei titkára. - Vagyis röpdénkben ezeket a madarakat nézhetik meg most és még az elkövetkező hetekben a látogatók, s ezek gondozásába kapcsolódhatnak be szakértőink felügyeletével, ha kedvük tartja. Március elejétől pedig már kezdődik a gyűrűzés is. Akkor már a hálók kihelyezését, a madarak befogását és a gyűrűk felhelyezését is nyomon követhetik az érdeklődők.

A fenékpusztai gyűrűzőállomásra látogatók nem csak az itt dolgozó madarászok munkájába "kóstolhatnak bele": érdekes kiállításokat is megtekinthetnek. A madármenhelyen látható például egy különleges, közel száz faj tojásait bemutató kiállítás. De a betérők láthatják Palkó Sándor - a balatoni, kis-balatoni madárvilág fiatalon elhunyt szakértőjének - fotókiállítását, továbbá megtekinthetnek fészek-, kagyló- és csigagyűjteményt is. A kiállítóterem közelében indul az 1990-es évektől folyamatosan bővülő tanösvény, s Fenékpusztán áll egy kuriózumnak számító madárkunyhó is, amelyben a madarak "lakásába" pillanthatunk be. Az ablak nélküli faház minden falára kívülről elhelyeztek egy-egy odút, de úgy, hogy belső, azaz a kunyhóból látható oldaluk üvegből van. Így pedig, amikor az odúkba fészkelnek a madarak, akkor a faház belsejéből végig lehet kísérni a fészekrakást, költést, a fiókák kikelését, etetését, egészen a kirepülésig.

A gyűrűzőállomást a 71-es főúton lehet megközelíteni, s Fenékpusztánál, a 115-ös kilométerkőnél tábla is jelzi, ahol a Balaton irányába, földútra kell térni. Az állomáson mindennap fogadják a látogatókat, de - főként csoportok esetében - érdemes előzetesen időpontot egyeztetni a 06 (30) 558-1388-as telefonszámon. Az állomáson óvodás- és iskoláscsoportokat is szívesen látnak. A belépőjegy 400 forintba kerül. A fenékpusztai madarászokról további információk találhatók a www.fenekpuszta.hu címen elérhető internetes oldalon.

A gyűrűzést is kipróbálhatják a kirándulók Fenékpusztán
A gyűrűzést is kipróbálhatják a kirándulók Fenékpusztán
Top cikkek