Fehér Szikla népe

A hatalmas termetű biztonsági emberek nem ismertek tréfát.

Dévaványa világfalu

Világzenei koncertek, workshopok, tánc-és zsonglőr előadások, kiállítások és vetítések Afrika-, Ausztrália-, Arábia-, Brazília-, Japán- és agyarországi tájairól.

Regatta storica Velencében

Hogyan írhatnám le a hangulatot? Az izgatott tömeget, amely azt figyeli, hogy feszítik meg a botanikus kertek előtt a legendás spaghetót, a rajtot jelentő kötelet vagy a cölöpverő gépek zaját, miközben a Sant'Andrea della Zirada-templom előtt a Canal Grande medrébe leverik a paleto nevű oszlopot, amit a hajóknak majd meg kell kerülniük.

Burgasz, a Napos-part kapuja

A legtöbb turista csak leszáll a repülőgépről, és átutazik Burgaszon a kedvelt üdülőhelyek, Napos-part, Neszebar vagy Szozopol felé.

Hazajáró Hétvége: minden, ami falusi

A tiszta, jó levegő, a táj szépsége, a vidéki porták hangulata, a természet közelsége, a háziállatok látványa, a tájegység egyik-másik híres eledele, díszes népviselete, a csend, a nyugalom, a békesség és még számos egyéb körülmény teszi a nagyvárosiak számára különösen vonzóvá a falusi környezetet.

 

Ismét gurul a Tüzes kerék

A Keleti-Mecsek egyik legszebb völgyében megbúvó kis településen, Óbányán 2001 óta, az Óbányai Német Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére felelevenítik a helyi hagyományt, amely az 1970-es évekig töretlenül élt a falubeliek körében.

Az ősi, termésjósló szokás a nagyböjt első vasárnapjához kötődik. Neve - Hutzelsonntag - a "hutzel"-re, az aszalványra, vagyis a böjti étkek egyik legfontosabbjára utal. Óbányán ugyanis ezen a napon azt jósolja a helyieknek a Tüzes kerék gurulási iránya - melyet a falut ölelő egyik domboldalról indítanak útjára -, hogy a falu melyik felében lesz abban az évben jobb a gyümölcstermés.

Az elmúlt évek érdeklődőire és új látogatókra is számítva idén kétnapos a rendezvény: február 28-án, szombaton indul és március 1-jén, vasárnap este 6 órakor a Tüzes kerék gurításával, a "hutzelpuvelek" köszöntőjével zárul a program. A látogatók eközben számos szórakoztató eseményen vehetnek részt. Lantosné Imre Mária néprajzkutató a farsangi szokásokról tart előadást.

Lesz Tüzeskerék-túra és kézműves kirakodóvásár. Böjti ételek, egészséges élelmiszerek kóstolója és vására (méz, tea, sajt, aszalványok, gyümölcslevek stb.). Lesz fazekaskiállítás, és megtekinthetők lesznek a Zengő-vidéki népviseletek is. Gyermekprogram és nemzetiségi fúvószenekari koncert, egészségfelmérés és bábelőadás.

A részletekről és a szálláslehetőségekről információt munkaidőben az óbányai önkormányzat telefonszámán: 06 (72) 463-035, e-mail: obanya @enternet.hu, honlap: www. obanya.hu. Más időpontban Éliás-Mezey Erzsébetnél a 06 (72) 463-176-os, esetleg a 06 (30) 348-4230-as telefonszámon érdeklődhetnek. E-mail: emerzsi @gmail.com 10.00 órától. (www.turizmus.com)

Top cikkek