Perzsia gyöngyszeme: oázis a sivatagban

Iszfahán városa Irán középső részén, csipkézett homokkő hegyek között helyezkedik el.

Visszatér a cári pompa Pétervárra

Szentpétervár drága, de nem elérhetetlen.

Kocsik, szekerek és hintók a fény városában

Miért pont a kocsi ne lenne magyar találmány? A szekér magyar változataiból magyar kerékgyártómesterek fejlesztették ki - még Mátyás király idejében.

48 óra Szentpéterváron

"Észak Velencéjének" is nevezik az egykori Leningrádot, bár az áprilisban a Néván úszó jégtáblák látványa nem hagy kétséget afelől, melyik szélességi fokon tartózkodunk.

Versailles rejtett zugai

Egy óriási séta Versailles-ban, nem annyira a kastélyban, hanem a városban és a parkban. Néhány félreeső részlet bemutatásával. NolBlog

 

Turistaház lett a peresztegi kúria

Turistaházzá alakították a Schmiedegg-Széchenyi-kúriát a Sopronhoz közeli Pereszteg községben. Az épület negyven vendég fogadására alkalmas.

A barokk stílusjegyeket viselő kúria felújítását követően hat szobát rendeztek be. Peresztegről könnyen megközelíthető a műemlékekben gazdag Sopron, a nagycenki Széchenyi-kastély, a fertődi Esterházy-kastély és a világörökségi rangot elnyert Fertő-táj - mondta Hoisz László, a turistaház tulajdonosa az MTI-nek.

A kúria barokk stílusú magja a XVIII. század derekán épült. Előbb a Schmiedegg-, majd a Széchenyi-család tulajdonában volt. Az L alaprajzú épület szárnyait időközben bővítették, udvari oldala elé új folyosókat emeltek.

A második világháború végén a kúria kertjében hadifogolytábort alakítottak ki az oroszok. Az épületet később gazdasági célokra használták, majd termelőszövetkezeti székháznak, kultúrháznak, mozinak adtak otthont az évszázados falak.

A kúria építészeti értékei közül megmaradt néhány rozettás stukkódíszítés és több boltozat, amelyet sikerült megőrizni a restaurálás során. Az épület leromlott állapotát és a több hónapon át tartó felújítás mértékét érzékeltetve Hoisz László elmondta, hogy a 470 négyzetméteres épületből 50 tonna törmeléket szállítottak el, a kétezer négyzetméteres kertből pedig közel 80 centiméternyi zúzalékos földet termeltek ki, hogy elérjék az 1800-as évek talajszintjét.

Az árak mérsékeltek: egy éjszakáért 3000 forint alatti öszszeget kell fizetnie egy vendégnek. A turistacsoportok további engedményt kapnak - mondta Hoisz László. (MTI)

Top cikkek