Utasbiztosítás kutyára, macskára is

A hét cég közül, amely utazási biztosítással foglalkozik, négy módosított egy éven belül az ajánlatain, illetve állt elő új termékkel. A főbb változásokról készítettünk összeállítást.

A 2005. novemberi kezdet óta egymillió-kétszázezren váltották ki az egy évig érvényes európai utasbiztosítási kártyát a megyei pénztárakban. Az európai kártyát igénylők száma minden évben emelkedett, tavaly már 334 ezren éltek a lehetőséggel - tudtuk meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékesétől. Mivel azonban az EU-kártyával járó ellátásért többnyire önrészt, olykor jelentős összeget kell az egyes tagállamokban fizetni, a külföldre készülők jól teszik, ha azon felül üzleti biztosítást is kötnek. Annál is inkább, mert annak díjai mostanában alig emelkedtek, inkább kissé csökkentek, illetve a szolgáltatások köre lett bővebb.

A legtöbb változást az Axa Biztosító Zrt. produkálta. A 18 és 30 év közöttieknek Junior néven 50 százalékos díjkedvezményt kínál, ha az utasok legalább 30 napot tartózkodnak külföldön, és egy éven belül hazatérnek. A kiscsoportos, más néven családi kedvezmény három, négy vagy öt személy együttes utazásához vehető igénybe, és ötszázalékos díjcsökkentésre jogosít. Új szolgáltatásokat is bevezetett az Axa, ilyen például a készpénzsegély külföldre küldésének megszervezése vagy a jogvédelmi szolgáltatások közé tartozó személyi felelősségbiztosítás. A négycsillagos Világjáró csomagban tízmillióra, az ötcsillagosban ötvenmillióra emelte az elfogadható orvosi költség felső határát, ám a csomagok díjait is módosította.

Március 1-jétől a turistával együtt utazó kutyára, macskára és görényre terjesztette ki a QEB biztosító a szolgáltatásait - tudtuk meg Horváth Péter ágazati igazgatótól. Akik a legdrágább utasbiztosítást választják, pótdíjat ezért a többletszolgáltatásért nem fizetnek, mások viszont igen. Az autós biztosítással utazók sorsáról baleset vagy műszaki hiba esetén a QEB gondoskodik: bizonyos összeghatárokig szerelőt küld a helyszínre, illetve elvontattatja az autót. Ezt a szolgáltatást más csomagok tulajdonosai is megkapják márciustól, pótdíj ellenében.

Mérsékelte az utasbiztosítás egyes díjait az OTP Garancia. Például az 1-3 napos Exkluzív módozat a korábbi 3500 helyett most 3150 forintba kerül, a három napon túli tartózkodásra köthető Bázis napi díja 450-ről 423 forintra, az Exkluzívé 750-ről 702 forintra csökkent. Az EUB utazási biztosító 300-ról 150 euróra csökkentette a segélykérő telefonhívás díját, és a Marokkóba készülőktől se szed "világ pótdíjat", amint korábban már eltörölte azt az Egyiptomba, Tunéziába és Törökországba utazók esetében is.

Top cikkek