A kalózok köztük vannak

Már elég sok, magát utazási irodának nevező vállalkozás bukott meg az utóbbi egy-két évtizedben ahhoz, hogy feltételezhessük: a régi trükkök ideje lejárt, a hazai utazási piacról kiszorultak a kalózok, akik begyűjtötték az utasok pénzét, majd cserbenhagyták őket. Feltételezésünket egy friss, még egészen le se zárult hatósági vizsgálatsorozat eredménye azonban nem erősíti meg.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének munkatársai a világhálón szörfölve gyanús honlapokra bukkantak. Olyanokra, amelyeken hazai turisztikai vállalkozások ajánlják szolgáltatásaikat anélkül, hogy magukról túl sokat elárulnának. Ahelyett, hogy az előírásoknak megfelelően ajánlataikkal együtt feltüntetnék működési engedélyük számát, némelyek székhelyüket, postacímüket vagy telefonszámukat - esetleg mindhármat - elhallgatják. Aligha azért, hogy megszűrjék a publikumot, és csak az e-mail-képesek jelentkezését fogadhassák, mondja lapunknak Molnár Judit, a szövetség kommunikációs vezetője.

A gyanús honlapokat tavaly ősszel eljuttatták a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz a kéréssel: lépjenek fel azokkal a vállalkozásokkal szemben, amelyek a Magyar Kereskedelmi és Ellenőrzési Hivatal engedélye nélkül működnek. A fogyasztóvédők decemberben hozzáfogtak a dologhoz. Próbavásárlásokat terveztek, de akadályba ütköztek: a honlaptulajdonost, aki nem közli címét, telefonszámát, csak elektronikus levélben lehet megszólítani - magyarázza Csákiné dr. Gyuris Krisztina, a fogyasztóvédelmi hatóság szolgáltató-ellenőrzési osztályának megbízott vezetője. Ám ha a címzett egyszerűen nem válaszol az e-mailre - amint tette ezt közülük jó néhány -, akkor a hatóság ugyanolyan tehetetlen, mint az utas, aki szerencsétlen módon valamelyik álutaztatónak fizetett (persze bankkártyával, az interneten).

Eddig két olyan aktuálisan működő vállalkozás akadt fenn a rostán, amelyikről a közigazgatási eljárás során bebizonyosodott, hogy nincs joga, nincs engedélye utaztatási tevékenységre. E kettőnek a nevét a fogyasztóvédelmi hatóság még nem hozhatja nyilvánosságra.

Top cikkek