Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem.

A múlt és a jövő kupolái

Egy idegenforgalmi szakember megfogalmazása szerint Budapesten nem különleges fürdők vannak, hanem valóságos fürdőkülönlegességek.

Hajdúszoboszló, a reumások Mekkája

Ha azt mondom, "wellness", a Dunától keletre szinte mindenkinek Hajdúszoboszló jut az eszébe.

Továbbra is "vizesKeddj" a Zsóry-fürdőben

A kiváló összetételű és minőségű gyógyvízzel rendelkező mezőkövesdi fürdőkomplexum a 2008-as évet is sikeresen zárta.

Hűsítő habokból gyógyító vizekbe

A Balatonnál vakációzóknak nem csak az esős, hűvös napokon érdemes ellátogatniuk a közeli gyógyfürdőkbe: Zalakaroson és Hévízen is több újdonsággal várják, egyebek mellett éjszakai mártózásra, koncertekkel kísért fürdőzésre invitálják a turistákat.

 

Akciózó fürdők a Balatonnál

A téli hónapokban olcsóbb jegyekkel, akciókkal, sőt van, ahol programokkal is igyekeznek magukhoz édesgetni a vendégeket a Balaton vonzáskörzetében lévő fürdők.

A fővároshoz legközelebb eső, és az M7-es autópályán leghamarabb elérhető dél-balatoni fürdő a siófoki Galerius Élményfürdő és Wellness Központ. A római idők hangulatát idéző létesítményben reggel kilenctől este kilencig lehet élvezni egyebek közt a gyermek-, élménymedencéket, csúszdákat, pezsgőfürdőt, finn, fény- és aromaterápiás szaunát, gőzkabint vagy a pezsgőfürdőt. A nyugdíjasok és a kismamák a munkanapok különböző délelőttjein felváltva vehetik igénybe kedvezményesen az élményfürdőt a szaunavilággal, hétköznap 17 óra után pedig bárki jelentős árengedménnyel juthat be a létesítménybe. Péntekenként délután fél hattól 45 perces élőzenés medencepartikat tartanak, február 6-án 20 órától sportbál lesz a siófoki fürdőben.

A gyógyvizet Nagyberény termálkútjából szállítják a Galérius fürdő gyógymedencéjébe, és Siófok több négycsillagos szállodájába. Nagyberényben az Oázis panzió üzemeltet egy helyi gyógyfürdőt, de a gazdasági nehézségek és jogvita miatt jelenleg csak előzetes bejelentésre és nagyobb számú szállóvendég esetén nyitják ki.

A Balaton déli partján nyugat felé haladva a következő nagyobb fürdő a Balatonföldvártól jó negyven kilométerre található, a nemzetközi hírű igali gyógyfürdő, amely naponta 9-18 óra között tart nyitva. Az igali fürdő két fedett és egy kültéri medencéjében várja télen is a vendégeket többféle gyógyszolgáltatással, szaunával, masszázzsal. Balatonbogláron az Urányi János Sport- és Szabadidőközpont kínál többféle kikacsolódási lehetőséget 25 méteres úszómedencéjével, sportpályáival, konditermével. A vasárnap kivételével reggel 9-től 20 óráig (hétfőn és szombaton csak 19 óráig!) nyitva lévő uszodában wellness-stúdió, szauna, szolárium és igény esetén masszázs is színesíti a választékot. Itt január végéig hétköznap délelőttönként féláron szaunázhatnak és fürdőzhetnek a felnőttek és a nyugdíjasok.

Balatonkeresztúrtól nem messze található Marcali városi gyógyfürdője egy 25 méteres úszómedencével, egy tanmedencével és egy kisebb gyógymedencével. A naponta 10-19 óra között nyitva tartó fürdőben jaccuzzi, szauna és gőzkabin is szolgálja a vendégek kényelmét. A belépőjegyek délután 4 órától 33 százalékkal olcsóbbak.

A Kis-Balatonnál, az autópályától nem messze található Zalakaros Gránit gyógyfürdője, amely naponta 9-18 óra között, szombaton 19 óráig tart nyitva. Az egészségpénztárak által is támogatott gyógyszolgáltatások hosszú sorát kínálja a betérőknek novellányi "étlapján". Itt az uszodától és az élményfürdőelemektől a fügemézes, vagy lávamasszázsig sok minden közt mazsolázhat a vendég. Kedvezményes árú belépőt hétköznaponként zárás előtt három órával kezdenek árusítani.

A Balaton nyugati medencéjének közelében található a hévízi gyógytó, a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, amelynek hőmérséklete télen sem megy 23-25 °C alá. A naponta 9-18 óra között nyitva tartó Tófürdőben többféle - köztük OEP által is támogatott - gyógyszolgáltatás, masszázs vehető igénybe. Lehet kapni 3 és 5 órás belépőket, sőt a téli hónapokban élvezhető a kedvezményes 900 forintos árú "Fürdőházi esték" akció, ami fél öt után másfél órás fürdőzésre jogosít.

Kehidakustány Kehida Termál gyógy- és élményfürdője, a Balaton nyugati medencéjétől 18 kilométerre található. A jelentős vízfelülettel rendelkező családi fürdő hétfőtől csütörtökig 9-20 óra között, pénteken és szombaton 9-22 óra között tart nyitva. A komplexum élményfürdő, termál és szauna szolgáltatásait zónákra bontották, és ezek igénybevételétől függ, mennyire borsosak a belépőjegyárak. A fürdő lehetőséget biztosít olcsóbb, kétórás jegyek vásárlására is, és kedvezményeket ad a zárás előtt pár órával érkező fürdőzőknek. Kehidán a hosszabb pihenést tervezők számára fürdőbelépőket adó, téli akciót hirdető négycsillagos szálloda és élményfalu is színesíti a választékot.

Valamennyi fürdőről elmondható, hogy jelentős kedvezményt biztosít gyerekek, diákok, nyugdíjasok vagy mozgáskorlátozottak számára, és igénybe vehetők bérletes, családi és csoportos engedmények is. A nagyobb fürdőknek télen olcsóbbak a belépői, mint a meleg hónapokban, és fizetési eszközül elfogadják az üdülési csekket is.

Info

www.galerius-furdo.hu

www.igal.hu

www.uranyi.hu

www.marcalithermal.uw.hu

www.furdo-zalakaros.hu

www.kehidatermal.hu

www.heviz.hu

A siófoki Galérius fürdőben
A siófoki Galérius fürdőben
Top cikkek