Mikulás-várás budapesti fürdőkben

Aki gyakori vendég a téli Széchenyiben, az december első hétvégéjén a megszokott fürdőköntöst és papucsot akár tánchoz szabott bikinire is cserélheti.

Matyóföldön is négy csillag

Az Európa-szerte ismert Zsóry gyógyvízre alapozva építették fel Mezőkövesden a nemrég megnyílt négycsillagos Balneo Hotel Zsori Thermalt.

Szatmárcseke fejfái

Azóta itt csak ez a temetkezési forma megengedett.

Kuba: nemcsak napfény

Találomra rákattintunk az internetre kubai utazási lehetőségek után kutatva.

Hűsítő habokból gyógyító vizekbe

A Balatonnál vakációzóknak nem csak az esős, hűvös napokon érdemes ellátogatniuk a közeli gyógyfürdőkbe: Zalakaroson és Hévízen is több újdonsággal várják, egyebek mellett éjszakai mártózásra, koncertekkel kísért fürdőzésre invitálják a turistákat.

 

Tavaszvárás a mimózák földjén

A tengerparti sétányokon kora reggeltől nagy a nyüzsgés, egy jó kávé és gyümölcskoktél mellé zenés ébresztő jár. Már január végén tavaszi színek csábítanak a montenegrói Herceg Noviba.

Az idén épp negyven éve annak, hogy megünneplik a mimózaszüretet Herceg Noviban. A fesztivál hatalmas zenés körmenettel indul január utolsó napján. A sárga virágokat a helybeliek szertartásosan végigviszik a városhoz tartozó, 25 kilométeres plázson, de persze juttatnak belőlük a környező városokba is, hogy a tavasz biztosan megérkezzen majd oda is.

A hetvenes években még főként az egykori jugoszláv főváros művészei, újságírói adtak itt randevút egymásnak tavaszvárás ürügyén. Aztán Európa legkülönbözőbb pontjairól egyre többen csatlakoztak a belgrádi hírességekhez szürkeséget, hideget feledni, kék tengert bámulni, napfényben sütkérezni.

A februári virágszüretet kísérő mulatságokból komoly hagyomány lett, 1984-ben még a szarajevói téli olimpia megnyitóján is bemutatkoztak a Herceg Noviból érkezett mimózaszedők.

Manapság már több hétig tart az ünnep, hiszen a mimóza virágzása jó üzlet is, a turisztikai szezon hivatalos nyitánya. Eredetileg egyébként Amerikából származik ez az apró virágú, hüvelyes növény, amely csak a XVII. században jutott el a Földközi-tenger vidékére. Míg a trópusokon a gyomnövények közé sorolják be, az Adria mentén nagy becsben tartják. A 17 ezer lakost számláló Herceg Novi környéki partvidéken színházi előadásokkal és koncertekkel ünneplik kinyílását, no meg sportrendezvényekkel - egyebek mellett tengerben úszással és vitorlázással lehet elnyerni például a mimózakupát. (Talán mondani se kell, a helybeli filmfesztiválon pedig az Aranymimóza díjért folyik a versengés.)

Február 6-tól látogatható a hagyományos és messze földön híres virágkiállítás a Galeb (sirály) villában, amely Josip Broz Tito hajdani jugoszláv államfő máig eredeti pompában megőrzött rezidenciája volt. Ugyanezen a napon tartják a mimózafesztivál hivatalos megnyitó ünnepségét is.

És innentől kezdve vége-hossza nincs a forgatagnak, jelmezbáloknak, halételek kóstolásának és borfesztiválnak.

Aki pedig túlságosan belemerülne a mulatozásba, másnap kövesse a perui indiánok példáját, akik azért rágcsálják a mimóza gyökerét, mert jobb lesz a közérzetük tőle. De azért vigyázat, mert a gyökérnedvek állítólag erős vágyfokozók is...

A Herceg Noviban január 31-én kezdődő mimózaünnepre magyar irodák is szerveznek utazásokat, egy ötnapos, buszos látogatás ára 60 ezer forint körül van. Aki inkább egyéni, autós túrára szánná rá magát, három útvonal közül választhat. Mehet Letenyén, Zágrábon és Dubrovnikon keresztül, azaz Horvátországon át. Vagy a horvát Eszék érintésével, Szarajevó felé, vagyis Bosznián keresztül. (Ezzel az iránnyal egyre többen próbálkoznak.) Esetleg Szeged, Újvidék, Belgrád felől, végig Szerbián át a montenegrói főváros, Podgorica irányába.

Utóbbi két útvonal rövidebbnek tűnik a térképen, de az utak minősége miatt semmivel nem gyorsabb, mint ha a horvát autópályás utazást választanánk. (Már Makarskán is túl, Ravcaig lehet négy sávon haladni.) Így is, úgy is, legalább 12 órát számoljunk indulástól megérkezésig. Szállást fejenként és naponta 30-60 euróért biztosan találunk Herceg Noviban vagy a környékén.

Herceg Noviban már készülnek a fesztiválra
Herceg Noviban már készülnek a fesztiválra
Top cikkek