Csehek magyar pályán

A fordított irányú fejlődés tendenciái, amelyeket e hasábokon fölemlítettünk már, markánsan rajzolódnak ki tőlünk északra, egyfelől Szlovákiában, másfelől a Cseh Köztársaságban. Előbbiben jórészt a korábban bevezetett liberális egészségügyi reformok visszacsinálása határoztatott el, utóbbiban ugyanezeknek a beindítása.

Bush megérkezett Prágába

Néhány perccel este kilen óra előtt szállt le a prága-ruzynei repülőtéren az Air Force One, s ezzel megkezdődött az amerikai elnök egyhetes európai körútja.

Cseh-amerikai viták a Prága mellé telepítendő radarról

A két ország nem tud megegyzeni, hogy mi történjen a jövőben azokkal az amerikaiakkal, akiket Csehország területén bűncselekmény miatt le kell tartóztatni esetleg.

Bohém utazás a szecesszió világába

Az eldugott délcseh kisváros, Moravsky Krumlov várát valószínűleg csak miatta látogatják.

James Bond nyomában

Kezembe veszem James Bond pisztolyát, és célzás nélkül szétlövöm a legújabb autóm használati utasítását. Akár ezt is megtehetem a Karlovy Vary-i Grandhotel Pupp fakultatív programján.

 

Windsori pompa Csehországban

Tudor-stílusú kastélyépületet látni viszonylag közel is lehet. Rendkívüli, téli nyitva tartással várja látogatóit a dél-csehországi Hluboká nad Vltavou.

Nemrég még októbertől áprilisig kellett annak várnia, aki a Dél-Csehország egyik legpompásabb, a köznyelvben csak Hlubokának becézett kastélyát tűzte ki úti célul. A télen-nyáron méltán népszerű kastélyépület idén először mutatja be azt az újonnan rendbe hozott lakrészt, melyet a kastély utolsó tulajdonosai magáncélra használtak.

A kastély története a XII. századig nyúlik vissza, mai formáját azonban a Schwarzenberg családnak köszönheti, amely 1661-től 1947-ig volt a kastély tulajdonosa. Neogótikus stílusban terveztették és építtették át az épületegyüttest, úgy, hogy az a cseh tájban meglepő módon valóban a windsori kastély másaként hat.

A Dél-Csehországban évszázadokig jelentős szerepet betöltő hercegi család vadászidényben használta a kastélyt. II. Johann Adolf és felesége, Eleonora lichtensteini hercegnő angliai utazásaik során kapott kedvet a romantikus angol stílus meghonosításához, és minthogy akkoriban Cesky Krumlovban volt rezidenciájuk, közelről irányítatták a tizenegy tornyúra tervezett kastély átalakítást. 1871-re készült el a mű. Köszönhetően a hercegné kitartásának, az új külsővel együtt az enteriőrök is megújultak. A kastély mai gyűjteménye nemcsak XIX. századi trófeákból, ezüstneműből áll, a XVII. századi kárpitgyűjteménye is különlegesnek számít.

A téli idényre megnyitott útvonal a Hamilton szalonban kezdődik, mely a nevét egy skót származású udvari festőről kapta, aki még az 1700-as években állt itt szolgálatban. Képei természetesen a vadászatokat örökítették meg. Trófeák és XVIII. század grafikák díszítik a folyosók falait, ahogy tovább haladunk a szivarszobába. Itt a monumentális fehér gránitból készült kandalló felett a felirat Nil Nisi Rectum (Nincs más, csak az igazság) idézi a Schwarzenberg és a Lichtenstein család egyesülését.

Egy későbbi Schwarzenberg, Terézia hercegnő magánebédlője után a fegyverekkel dekorált Vadász szalon következik. A kastély utolsó lakójának, dr. Adolf Schwarzenbergnek az ebédlője, nappalija és dolgozószobája zárja a túrát.

A közeli park megépítése legalább olyan körültekintéssel történt, mint a kastély átépítése. Sokat elárul, hogy az egyik kertépítő, Rudolf Vácha, aki 1825-től majd 50 évig állt a kastély szolgálatában, többször utazott külföldi tanulmányútra a herceg pénzén, hogy tudását gazdagítsa.

Info

Kastélytúrára keddtől szombatig 10-16 óra között, legalább 5 fős csoport esetén lehet jelentkezni.
A jegyek 90-140 CZK áron kaphatóak, a családi jegy 310 CZK. A régióról, a helyi szálláslehetőségekről lásd még www.zamek-hluboka.eu.

A neogótikus kastély télen is nyitva
A neogótikus kastély télen is nyitva
Top cikkek