"Árulás": Orbán menesztette a választókerületi elnököt

Orbán Viktor visszavonta a Fidesz hatvani választókerületi elnökének a megbízását - értesült a Népszabadság. Információink szerint Szabó Ádám sorsa Ambrus Zoltán "árulásától" függetlenül is meg volt már pecsételve.

A Tisza-tó egész évben vár

A Tisza-tavi régió télen is barátságos, családias környezettel várja a vendégeket.

Síséták a mátrai őszben

Alig tíz éve, 1997-ben kapott saját nevet az a Finnországból indult szabadidősport, amely Nordic Walking néven mára az egész kontinenst meghódította.

A Szépasszony-völgyben nincs holtszezon

Eger nem csak épített történelmi emlékhelyeivel és gyógyvizével, hanem borkultúrájával is vonzza a turistákat.

Vadászbárd, nyúlbefogás, és egy motorfűrész

Miért mennénk be egy zárt épületbe - egy múzeumba -, amikor kint gyönyörű a táj, közelükben csobog a patak, beszívhatjuk a fenyők illatát és hallgathatjuk a rigók dalát?

 

Fagyos, ám vidám napok a Tisza-tónál

Egész hónapban tart a "jégkorszak" a Tisza-tavon. A résztvevők egyedülálló élményekben részesülnek: megtapasztalhatják a tó téli madárvilágát. Szabó Lajos, a programok szervezője úgy tájékoztatta a Népszabadságot, hogy február hetedikéig minden szombaton elindítják a fagyos kirándulásokat a 12-30 centiméter vastag jégtakarón. A programok Poroszlóban kezdődnek a Csicsman kikötőben.

Az Öreg Pákász étteremmel szemben lévő utca végén. Innen a tóparton indul a 12-15 kilométer hosszú út, végig a madárrezervátumon. Már az első próbaúton is nyolcvanan vettek részt, s a szervezők arra számítanak, hogy a további jégtúrákra százon felül is vállalkoznak. A túra - tudtuk meg - regisztrációval kezdődik fél kilenckor. Az út felénél forró teát és forralt bort adnak. Ez benne van a 750 forintos részvételi díjban. Egyébként a felnőtt résztvevőkkel egy gyerek ingyenesen túrázhat. Az út a jégen, felfagyott tófenéken és a gyékényesben taposott ösvényeken vezet majd. A biztonságról a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságánál vizsgázott túravezetők is gondoskodnak, akik beszélnek természetesen a tó rövid történetéről, gazdag élővilágáról, érdekességeiről.

A tó egyes részein korcsolyázni is lehet már, Tiszafüreden pedig kétszer is nagyszabású nyilvános disznótoros lakomát rendez a Tisza Balneum Thermál Hotel. A január 24-i és 31-i hétvégén nemcsak a tor szemlélői és fogyasztói lehetnek a szálloda vendégei, hanem bekapcsolódhatnak az élő hagyományba is. Kolbásztöltő verseny és csigapergetés is lesz, a hangulatról pedig forralt bor és a Szeredás együttes gondoskodik. Budea Ildikó igazgató úgy tájékoztatott, hogy igyekeztek a kalóriákban dús magyar hagyományt egyesíteni a modern követelményekkel. Így a hurka és a toros káposzta fogyasztásában elgyengült hagyományőrzők felüdülhetnek a hotel wellness-szolgáltatásait élvezve.

Info

A Tisza-tavi jégtúrákról: www.tiszatoinfo.hu

Szabó Lajos: 06 (30) 399-5735

A tiszafüredi toros hétvégéről: www.balneum.hu

06 (59) 886-200

Top cikkek