A macedón méreg

Macedóniában a politikai csoportok kölcsönösen meg vannak győződve arról, hogy ellenfeleik, ha tehetnék, végleg leszámolnának velük. A kiegyezés esélyét csökkenti, hogy gyűlölet híján a félelemből élő politikusok egy részére nem lenne szükség.

A Balkánon nincs függetlenség

- Hiába készülnek tűzijátékkal megünnepelni vágyaik esetleges megvalósulását Pristinában, mi mindig arra hívjuk fel a figyelmüket a koszovói albánoknak, hogy ebben a régióban nincs függetlenség, sőt klasszikus értelemben vett függetlenség már sehol sincs a világon - mondta lapunk kérdésére Szkopjéban európai újságíróknak Antonio Milososzki, macedón külügyminiszter.

Csak Szlovénia profitált Jugoszlávia széteséséből

Öt háború törte darabokra az egykori Jugoszláviát. A volt tagállamok helyzete annyira különbözik, hogy nehéz elhinni, valaha ugyanannak az országnak a részei voltak. Összeszedtük mi lett mára Tito álmából.

Kiszabadul a Vajdaság "a schengeni béklyóból"

Az Európai Bizottság egyhangúlag elfogadta a javaslatot arról, hogy Szerbia, Montenegró és Macedónia polgárai a jövő év elejétől vízummentesen utazhassanak az Európai Unióba.

A bővítés nem TGV

Macedónia előtt elhúzta a mézesmadzagot az Európai Bizottság, Boszniának megüzente, most vagy soha, Koszovó előtt pedig megvillantotta az integráció előnyeit.

 

Márványfejek Prilepben

Három márványfejet - egy felnőtt férfit, egy asszonyt és egy fiatal fiút ábrázoló ókori alkotást fedeztek fel macedón régészek Prilep közelében, az ősi Stibera város feltárásakor végzett munkáik alatt. "A legutóbbi leletek is azt bizonyítják, hogy Stibera gazdag város volt, tehetős polgárokkal. A húszezer lelkes település a Kr. e. III. és a Kr. u. III. évszázad között létezett.

A márványfejek mellett görög és latin nyelvű feliratos dísztáblák is előkerültek, amelyek szövege arról tanúskodik, hogy Stibera fontos szerepet játszott a Kr. u. II-III. évszázadban" - nyilatkozta a leletekkel kapcsolatban Liljana Kepeszka, a Prilepi Múzeum régésze.

Nem sokkal korábban három márványszoborra bukkantak a régészek - az egyik Nikét, a győzelem görög istennőjét, a másik egy Efeb nevű ifjút, a harmadik pedig egy fiatal nőt ábrázol - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.

A macedón kulturális tárca által finanszírozott ásatások során eddig összesen 31 márványszobor került napvilágra, az ókori város feltárását jövőre fejezik be a régészek. (MTI)

Top cikkek