Spirituális nyüzsgés és időtlen csend az indiai Tehénfülben

Tudta Síva isten, hol kell megtestesülnie. A hagyomány szerint India nyugati partvidékén bújt elő a tehén alakját öltő Pritvi istennő füléből. Azóta a helyet Gokarnának (Tehénfülnek) hívják, és az egyik legfontosabb hindu zarándokhely.

Göteborg, a park- és iparváros

Göteborg, a második legnagyobb svéd város fekvésénél fogva remek "központi tábora" lehet annak, aki Délnyugat-Skandináviát veszi célba.

A portói bor tájain

A világ egyik legősibb bortermelő vidékén halad át a Douro folyó, amely Portugália északi részét szeli ketté a spanyol határtól Porto városáig.

Vrsar: tenger, gitárok, luxus

Giacomo Casanova szerzett először hírnevet az elbűvölő isztriai halászfalucskának.

Karpatosz: szörf és görög tradíciók

Az Égei-tenger déli részén, Rodosz és Kréta között félúton fekszik Karpatosz szigete. A két népszerű turistaparadicsom között fekvő görög sziget ragaszkodik hagyományaihoz és tradicionális életmódjához.

 

Tapastúrák és fesztiválok Murciában

Létezik egy "közhelyeken" túli spanyol hon, talán nem olyan fényes és trendi, de a való világhoz mindenesetre jobban közelítő, akár a turisták számára is.

Az ország egyik ilyen tartománya, Murcia: délen, Andalúzia szomszédságában, az úgynevezett Mar Menor - kis tenger - és a Földközi-tenger által határolt, keleten Alicante, nyugaton Granada, északon pedig a valenciai régió fogja közre. A "nap otthonának" is nevezett régió változatos időtöltési, pihenési és sportolási lehetőséget kínál. Aki például vallási emlékhelyeket keresne fel inkább, annak a szent városok egyike, Caravaca de la Cruz lehet a megfelelő úti cél. Ha pedig fesztiválokat is megnéznénk, úgy más városok mellett Lorca, Cartagena, Águilas vár bennünket ilyen programokkal.

A tartomány nemcsak nyáron, hanem egész szezonban látogatható: tavasszal például speciális "tapasutakat" szerveznek Murcia városában: az apró, változatos előételeket, s mellé sört, bort kínáló bárok délben és kora este megtelnek a helyiekkel. Ebéd helyett a spanyolok szívesen kapnak be néhány falat serranói vagy ibériai szárított sonkát, hoszszan érlelt juhsajtdarabkákkal, esznek szardíniával és paradicsommal tűzdelt kenyeret, ropogtatnak panírozott, frissen sütött rákollót, tintahalkarikát, cukkinit vagy padlizsánt. A húsz-egynéhány kilós sonkák egymás mellett sorjázva állnak a magasból lelógatva: valljuk be, ennél a látványnál szebb dizájn nemigen illethetne efféle helyet. A spanyol konyha rafinériája a megannyi előétel: ebben ez a térség is verhetetlen. Akár ki se kérjük a főfogást, a halas omlettek, saláták, pástétomok, párolt zöldségek, tengeri csemegék, és az étkezést lezáró desszertek épp elég ízorgiát jelentenek önmagukban is. Hozzájuk a megfelelő borokat kínálják - tehetik, hiszen a tartomány egyik neves bortermelő vidéke Jumilla és környéke, az itteni borok - legyenek akár mélyvörös Cabernet Sauvignonok, Monastrellek, Syrah-fajták, vagy édes, a portóira vagy a mi aszúnkra hasonlító desszertborok, méltán lehetnek ott bármely borkedvelő asztalán.

Nyáron a tengerparti rész lehet a célpontunk: igaz, La Manga - a tengerbe hosszan benyúló, szállodák tucatjaival tarkított földnyelv - meglehetősen zsúfolt, de a kisebb öblökben nyugodtabban élvezhetjük a gazdag vízi élővilágot. A búvárok igazi paradicsoma Cabo de Palos: itt nemcsak elsajátíthatjuk e szép időtöltés alapfogásait, de merüléskor akár igazi kincsekre is bukkanhatunk: 1906-ban itt süllyedt el egy, a spanyolokat az újvilágba szállító óceánjáró a Sirio. A roncsokból eddig előkerült használati tárgyakat, berendezéseket a kikötőben lévő hajózási múzeumban mutatják be. Az épület egyik akváriumában olyan élőlényt is láthatunk, amelyet vadon nehezen lenne módunk megfigyelni: a törékeny csikóhalat.

Ősszel Murciában a borturizmus kecsegtet élményekkel, télen pedig kirándulhatunk, vagy épp a magasabban fekvő hegyekben adózhatunk a havas sportoknak. S mivel ebben a térségben - jellemzően - télen sincs hidegebb hat-tíz foknál, majdnem mindegy, melyik évszakban jövünk ide. Ha fürödni épp nem is tudunk, menni, látni, és beszívni a mór-római-bizánci fűszerezésű kulturális, történelmi levegőt - nos, erre mindig van módunk ebben a térségben.

Tapasbár Murciában
Tapasbár Murciában

Murcia elérhetősége: repülőgéppel a Bécs-Palma de Mallorca- Murcia útvonalon (ha idejében foglalunk, a retúrjegy ára kb. 200-250 euró). A tengerparton szezonon kívül már 30-40 euróért kapunk szobát, a belsőbb vidéken ennél is olcsóbb lehet a szállás. Érdemes fesztiválok idején felkeresni Lorcát, Cartagenát, Águilast - pompás jelmezekben, gyönyörű lovakon vagy épp gyalogosan vonulnak fel ilyenkor a helyiek. A fesztiválokról és a tartományt érintő egyéb kérdésekről a helyi turisztikai hivatal honlapján tájékozódhatunk: "www.murciaturistica.es", levélcím: turinfo@carm.es

Tapasbár Murciában
Tapasbár Murciában
Top cikkek