Jégkorszak

A globális felmelegedés késik. Legalábbis mifelénk, ahol január közepén majdnem igazi tél van. Majdnem, mondom, mert biztosan közbeszól valaki, aki emlékszik a mínusz harminc fokokra, vagy, amikor derékig érő hóba léptek ki az udvarba.

Az egyik ember alig várja a hideg eljövetelét. Számolja a napokat, amikor sízhet, korcsolyázhat, ha nem tart ki a hóembere novembertől márciusig, gyalázza az időjárás-felelőst. Síbörzére jár, s a hétvégeken a sípályákat keresi fel közel, s távol.

A másik (én is közéjük tartozom) a tavaszra vágyakozik, s amennyiben utazhat, hát délre menne, ahol nem kell télikabát. Ám be kell látnom, családi nyomásra is, hogy a jégkorszaknak komoly tábora van. A mai számban ajánlunk nekik téli programokat: balatoni korcsolyázást és fakutyázást. Befagyott a Tisza-tó, a Velencei- tó is, s nyilván az ország más kisebb-nagyobb taván is lesznek korcsolyázási lehetőségek. A Tisza-tavon jégtúrákat is tartanak, ahol szakértők mutatják meg a zugokat, amelyek nyáron megközelíthetetlenek. És nem hagyjuk ki a fagyos örömök közül a sokaknak oly kedves disznóöléseket sem. És persze az ehhez is kapcsolódó népszokásokat sem.

De vissza a sporthoz! A téli élvezetek néha veszedelmesek. A mai számban szerzőnk a síelés közbeni óvatossági szabályokra figyelmeztet. És nem véletlenül, hiszen nagy visszhangot kapott egy német politikus balesete, amelyben halálos áldozat is volt. Szóval tessék vigyázni a nagy csúszkálások, síörömök és egyéb hideg gyönyörűségek közepette is.

Top cikkek