Birtok pezsgőfürdővel és juhokkal

Új arcot kapott a Bonyhád határában álló egykori Weber-kúria épületegyüttese. A Tolna megyei város egyik fennsíkját uraló, földszintes kastély eredetileg a Perczel családé volt.

Meghívó egy lovaglásra

Megkezdődött és június 14-ig tart a Nyitott Lovardák programja, ingyenes lovaglást kínálva mindenkinek.

Hazajáró Hétvége: minden, ami falusi

A tiszta, jó levegő, a táj szépsége, a vidéki porták hangulata, a természet közelsége, a háziállatok látványa, a tájegység egyik-másik híres eledele, díszes népviselete, a csend, a nyugalom, a békesség és még számos egyéb körülmény teszi a nagyvárosiak számára különösen vonzóvá a falusi környezetet.

Séta Soroksár zöld kertjében

Ha valaki ebben a hatvanhektáros soroksári botanikus kertben sétálgat, egyúttal a világot is bejárja.

Nyeregbe, magyar!

A mai magyar lovasélethez 50-60 ezer hobbilovas és a különböző szakágakban mintegy tízezer versenyző tartozik. Messze vagyunk tőle, hogy lovas nemzet legyünk, de igyekszünk

 

Lovagolni csak józanul szabad!

Senki se vegye személyes sértésnek, ha lovas oktatását vagy tereplovagoltatását azzal kezdik, hogy megkérdezik, nem ivott-e alkoholt, nem fogyasztott-e drogot. A tájékozódással a lovas iskola vezetője a kötelességét teljesíti, ezt írja elő számára a lovas szolgáltató tevékenységet szabályozó új miniszteri rendelet.

Mint informátoraink elmondták, az önkormányzati miniszter múlt év végén hozott rendelete az Európai Parlament és a Tanács irányelveinek felelteti meg a hazai szabályozást, és ezzel egyúttal a vendégek érdekeit, nagyobb biztonságát is szolgálja. A legfontosabb változás, hogy azokat a szolgáltatókat, akik lovas oktatást, lovas terápiát, lovagoltatást, terep- vagy túralovagoltatást folytatnak, ezután - akárcsak az utazási irodákat - a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hatóság nyilvántartásba veszi. Nem kell nyilvántartásba venni azokat a szolgáltatókat, akik fogathajtással, a fogathajtás oktatásával, fogatoztatással vagy lovas bemutatóval foglalkoznak, de több más új szabály rájuk is vonatkozik. Például nekik is három nyelven kell a telephelyeiken kiírniuk, hogy alkohol vagy drog hatása alatt álló személy lóra nem ülhet, fogatot nem hajthat.

A nyilvántartásba vétel feltételei között szerepel, hogy a szolgáltatás szakmai tevékenységéért felelős személy szakképzett legyen, és ahol lovas terápiát folytatnak, ott őrajta kívül még gyógypedagógust is foglalkoztassanak. Nem veszik nyilvántartásba, illetve törlik a nyilvántartásból a vállalkozást, ha végrehajtható köztartozása van, illetve ha a vezető büntetett előéletű.

A vállalkozás telephelyén az istállóban lévő lovakat bokszokban kell elhelyezni, amellett pihentető karámról is kell számukra gondoskodni. Az istállóban legalább öt lónak kell lennie, melyek mindegyike betöltötte a negyedik életévét. A telephelyről nem hiányozhat a vendégek számára kialakított öltöző és mosdó. Törlik a nyilvántartásból a szolgáltatót, ha megsérti az állat-egészségügyi és állattartási előírásokat.

A vendégek a jövőben mindig tudhatják, legális vállalkozással állnak-e szemben. A szolgáltatók ugyanis kötelesek engedélyük számát minden üzleti kapcsolatukban és kommunikációs tevékenységükben használni, telephelyükön kifüggeszteni. Az önkormányzati miniszter rendelete a Turisztikai Értesítő 2008/12. számában olvasható.

Lovagoltatás egy nyíregyháza-sóstói lovastanyán
Lovagoltatás egy nyíregyháza-sóstói lovastanyán
Top cikkek