Farsang válság idején

Szeretnék én is Velencébe menni! A szomszéd hasábban akkora elánnal csábít szerzőnk a vízi város fantasztikus rendezvényére, hogy annak egyszerűen nem lehet ellenállni. Hiszen mi lehet fantasztikusabb annál, ha részesei és nem csupán nézői vagyunk az ősi mágiának. Űzzük a telet, várjuk a felszabadító tavaszt! És ugyan még hideg tengeri szelek fagyasztják le a fülünket, de a maskarások szenvedélye magával ragad.

Válság van pedig. Válságban pedig, ahogy járvány idején talán illetlenség maskarába bújni. Nos, a cikkben szerzőnk megírja, hogy a velencei karnevál egyik kedvelt jelmeze a középkori pestisdoktor gúnyája. A madárarcú álarcot és hosszú lebernyeget öltő egykori orvosdoktor maskarája ma különösen időszerű. Hiszen jelzi, a rettenetes bajjal az emberek szembeszálltak akkor is, amikor sokkalta kiszolgáltatottabbak voltak az idegen erőknek. Nem tudom, milyen jelmezek felelnének meg a mai időknek, mit jelképezhet a fekete-fehér lárvaarc, de azt hiszem könnyen találni analógiát.

Karneválok, bálok persze lesznek másutt is külföldön Riót és Kölnt említi szerzőnk. De mások Nizzára, az ottani virágkarneválra esküsznek. És persze eltökélt hívei vannak a latinos karneváloknak a dél-amerikai nagy fiesztáknak. Rio de Janeiro a csúcs, ahol valami egészen különlegesen eredeti ősi és vásári attrakció lett a voltaképpen vallási tartalmú böjtköszöntő. Ünnepelni jó, elmerülni mások vigasságában, csodálkozni álarcaikon, táncaikon. Akár itthon, ha busókat nézünk, akár Velencében. A tél szimbolikus elégetésével, talán a rosszkedv is elhamvad.

Top cikkek