Maffiamúzeum nyílt Budapesten

Többek között drogozó, kaszinózó és lövöldöző bűnözőket ábrázoló viaszszobrok láthatóak a szervezett bűnözés múltját és jelenét bemutató budapesti Maffiamúzeumban. A december elején megnyílt állandó kiállítás elsődleges célja, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre.

"A Maffiamúzeumot korántsem a maffia emlékének kívánjuk szentelni" - mondta el a megnyitón Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója. A délolasz mintára készült kiállítás a kábítószerek veszélyeire szeretné felhívni az emberek, mindenekelőtt a fiatalok figyelmét - tette hozzá.

Kincses Ildikó, a Magyar Rendőrnők Szervezetének elnöke úgy vélekedett, hogy aki kábítószerhez nyúl, az ha akar, ha nem, a szervezett bűnözés támogatójává válik. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok óvásának, védelmének a felvilágosítás is szerves részét képezi, ezért is különösen fontos a szervezők számára a Maffiamúzeum.

A belvárosi lakóház alagsorában kialakított múzeum sajátos interpretációját adja az alvilági létnek. Látható például egy olyan jelenet, amikor a rendőrök lecsapnak a DROG-01-es rendszámú kis Polskiból kiszálló bűnözőre, aki a kezében fehér port tartalmazó zacskót szorongat.

A filmekből ismert "klaszszikus" maffiózók, valamint a modern bűnözők életének egy-egy szeletét bemutató kiállítás a szervezők szándékai szerint nagyjából 10 évig lesz látható. (MTI)

Top cikkek