Könnyebb lesz visszalépni

Már csak december 27-ig van érvényben a 12 éve hatályos jogszabály, amely az utazási szerződéseket szabályozza. A december 28-án helyébe lépő új kormányrendelet főként azokat hozza kedvezőbb helyzetbe, akik visszalépnek a szervezett utazástól, amelyre korábban jelentkeztek. Őket korábban egyes utazásszervezők különféle címeken olyankor alaposan megsarcolták.

A jövőben az utas bármikor elállhat az utazási irodával kötött szerződéstől. Ha ezt 60, vagy annál is több nappal korábban teszi, mint a túra tervezett indulásának időpontja, akkor nem követelhet tőle bánatpénzt az utaztató, mondja ki a friss rendelet. Attól pedig, aki 60-nál kevesebb, de 45-nél több nappal az indulás előtt mondja le részvételét, legfeljebb a részvételi díj 10 százalékát kérheti el bánatpénzként az utaztató. A 281/2008. számú kormányrendelet minden utazási szerződésre vonatkozik, amelyet 2008. december 28-án és azt követően kötnek.

A részvételi díjat ezentúl az utaztatók forintban, és három számmal kötelesek kifejezni. Az első az utazási szolgáltatás díja, a második a különféle adók, illetékek és egyéb kötelező terhek összege, a harmadik a két előző tétel összege. A teljes részvételi díjat a szerződés megkötése után az utazásszervező nem, illetve csak a rendeletben felsorolt különleges esetekben emelheti. A különleges esetek közé most bekerült az üzemanyagköltségének emelkedése. Arra az esetre is kitér a rendelet, amely szerint az utas nem azt kapja, amit az utazási szerződésben ígértek neki. Ha ez megtörténik - vagyis a jog nyelvén szólva hibás teljesítés esetén - az utazásszervező köteles a részvételi díjat arányosan leszállítani és a különbözetet az utasnak visszafizetni. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az utas a hiba észlelésekor haladéktalanul közölje kifogását az utaskísérővel, vagy ha olyan nincs, akkor a helyi szolgáltató képviselőjével. Utaskísérőről a szervező akkor köteles gondoskodni, ha a külföldre együtt utazók száma eléri a 15-öt. Az utaskísérő csak idegenvezetésre jogosult személy lehet, aki beszéli az adott ország nyelvét, vagy az ott általánosan használt világnyelvet.

Eddig az utazási szerződés egy példányát át kellett adni az utasnak - ezután a szerződést elektronikus formában is megköthetik a felek.

Top cikkek