Síelni az Adria közelében is lehet

Horvátországban a Gorski Kotar, a Velika Kapela, a Medvednica- és a Velebit-hegységek rejtik a síelésre alkalmas pályákat. A horvát szezon sajnos nagyon rövid, általában 45 napig tart hóviszonyoktól és hőmérséklettől függően, mivel a legtöbb helyen nem tudják mesterségesen pótolni a havat.

A Zágrábtól 120 kilométerre fekvő olimpiai központ, Bjelolasica szlalompályája például az egyik legjobb Európában, de még itt sem mindig van lehetőség hóágyúzásra. A pályák (a tenger szintjétől számítva 623 és 1340 méter között fekszenek) hossza 6 kilométer, ebből 1,5 kilométernyi fekete, 600 méter kék, a többi pedig piros jelölésű.

Aki hegyek és fenyvesek helyett a tengert nézné a lejtőkről, az Platakot keresse, Rijekához közel. Szép időben még Krk- és Cres-szigetekig is ellátni innen. A pályarendszer 8 kilométeres, és a snowboardosok is nagyon kedvelik.

A legdélebben fekvő síterep Baske Ostarije, amely a Gospic-Karlobag úton található, nagyjából 1000 méterrel a tenger szintje felett, és mindössze 12 kilométerre az Adria partjától. Sokak szerint a tengeri levegő ugyanolyan különleges minőségű havat hoz itt létre, mint amilyen például a kaliforniai sípályákon alakul ki.

A magyar határhoz legközebbi horvát síterep a Zágrábtól mindössze 15 kilométerre fekvő Medvednica-hegységben található. Az 5 kilométeres pályarendszer keleti és északi fekvésű. Legmagasabb pontja Sljemen (1033 méter), ahol az idősebbeket különleges kedvezmények várják: a 65 év felettiek, illetve azok, akiknek a nyugdíja kevesebb, mint 1500 kuna, ingyen síelhetnek. Sljemen egyik legfőbb referenciája, hogy a horvátok büszkesége, a négyszeres olimpiai bajnok Janica Kostelic és a testvére, Ivica is szokott itt edzeni.

A napi síjegyek tájékoztató jelleggel egyelőre 150 kunába kerülnek (5000 forint körül), fél napra pedig 100 kunába. A gyerekek után 75 kunát kell kifizetni, a szezonbérlet 1500 kuna, az éjszakai síelés ára pedig 100 kuna.

A Baske Ostarije melletti Hotel Velebno 50 euróért hirdet szállást naponta és fejenként, félpanzióval. Ide eljutni Gospicig autópályán lehet, onnan Karlobag felé kell letérni. Bjelolasicára Zagrábon át Karlovac, Bosiljevo felé érdemes haladni, Split irányába és az ogulini kijáratnál Jasenak felé tartani. (Naponta, félpanzióval 15 ezer forint körüli összegért találhatunk szállást.)

Platakra Grobnicko polje felé Cavlje kijáratnál kell letérni a Rijeka felé vezető autópályáról, itt egyébként kisebb gépeket fogadó repülőtér is üzemel.

A Velebit-hegység
A Velebit-hegység
Top cikkek